Za razliku od pasa, mačke su obligatorni mesojedi. To znači da mace moraju da unesu hranjive materije prvenstveno iz mesa. Psi su se tokom zajedničkog života sa ljudima prilagodili našoj raznovrsnoj ishrani i tolerišu ugljene hidrate u većoj meri. Živeći pored čoveka, mačke nisu promenile način ishrane već su nastavile da love, pa se njihova ishrana promenila tek sa proizvodnjom granulirane hrane. Plen koji maca ulovi sadrži visoki procenat životinjskih proteina nešto manje količine masti i jako malo ugljenih hidrata. Stoga, suva i vlažna hrana treba da ispunjavaju sve ove uslove da bi se smatala kvalitetnom i zdravom za Vašeg ljubimca.

Hrana za mace dolazi u suvom i vlažnom obliku. Suva hrana sadrži manje vode ( u proseku od 6 do 10%), dok vlažna hrana ima i do 75% vlage. Hranjenje vlažnom hranom je najskuplja opcija, ali su neke mace izuzetno probirljive i pa odbijaju drugi vid ishrane. Kada su kvalitetne i balansirane, obe vrste hrane doprinose dugom i kvalitetnom životu vašeg ljubimca.

Koji je najbolji način da izabrete suvu hranu?

Sve potrebne informacije ćete naći na pakovanju, na deklaraciji. Kvalitet hrane uvek procenjujte na osnovu sastava. Ovde treba napomenuti da se sastojci hrane pisu redom po težini, na prvom mestu je namirnica koja je po težini najviše zastupljena. Kako su mace striktni mestojedi, prva na spisku namirnica treba da bude meso. Ako na prvom mestu naiđete na žitarice i proizvode od žitarica radi se o hrani lošeg kvaliteta. To znači da će Vaš ljubimac dobiti više proteina biljnog porekla nego životinjskog. Proteini životinjskog porekla imaju veću biološku vrednost, a uz to ih mace bolje vare i iskorišćavaju. Macama je taurin, aminokiselina koja se nalazi u mesu, neophodan i ne mogu ga dobiti iz žitarica. Nedostatak taurina dovodi do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja i zastoja u rastu i razvoju, promena na očima i srcu.

Meso u suvoj hrani može biti sveže i dehidrirano. Najčešći izvori animalnih proteina su živina ( široko je rasprostranjena i jeftinija), govedina, jagnjetina i riba. Pored ovih standardnih izvora, sve više se pojavljuju alternativni izvori proteina kao što su: prepelica, pačetina, insekti, bivo, divlja svinja… Ovakva hrana je posebno pogodna kod životinja koje su sklone alergijama i intolerancijama. Kada birate ovaj tip hrane, dobro pročitajte sastav, jer hrana sa npr. nazivom “ukus prepelice” može sadržati većinom piletinu, a samo u manjem procentu meso prepelice.

Pored mesa, kao izvor životinjskih proteina se koriste mesne prerađevine ( nusproizvodi klanične industrije-pluća, jetra, bubrezi, krv, creva sa sadržajem, masno i vezivno tkivo) i mesni obroci ( koncentovani proteinski prah od delova koji nisu za ljudsku upotrebu- meso, koža, kosti). Mesni obrok ne sme da sadrži perje, glavu, noge,papke, creva. Ovi izvori proteina nisu nužno loši, ali mogu imati neujednačen stastav i kvalitet, pa nećete znati šta Vaš ljubimac unosi. Ne prave se svi nusproizvodi i mesni obroci isto, tako neki proizvođači koriste kvalitetnije delove životinja dok drugi koriste one lošije. Uvek je bolje izabrati hranu gde je definisano koje se životinje i delovi koriste i u kom procentu. To znači da izbegavate hranu na kojoj stoji samo: mesni obrok, životinjske prerađevine, mesne prerađevine, a birate hranu gde je definisano poreklo i procenat, npr. jagnjeći obrok, živinske prerađevine.

Najkvalitetnija hrana za mačke je ona koja sadrži meso, sveže ili dehidrirano, a njegovo poreklo i procenat u hrani je tačno navedeno.

Preporučeni procenat proteina za mačke u hrani varira, od uzrasta i aktivnosti ali se kao minimum smatra 26%. Ako gledamo prirodnu ishranu mačke, miš sadrži 55% proteina, 45% masti i 1-2% ugljenih hidrata. Tako da kod izbora hrane ne možete pogrešiti birajući onu sa visokim procentom proteina. Ovo jedino nije slučaj ako maca ima zdravstvenih problema, pogotovo vezanih za bubrege, gde je potrebno ograničiti unos proteina.

Sledeća stavka u sastavu koju posmatrate su masti. I one mogu biti biljnog i životinjskog porekla. Razlika u odnosu na proteine je ta što mačke prihvataju dobro i biljne izvore masnoća. Procenat masti ne mora da bude ograničen kao što je to slučaj kod pasa, jer mace jako dobro tolerišu visoku količinu masti u hrani. Ukoliko maca nije sklona gojenju i nema zdravstvenih tegoba, nema bojazni da će veći procenat masti imati loš uticaj. Masti su dobar izvor energije i čine hranu ukusnijom. Bitno je da masti budu što manje procesuirane. U hrani za mačke, masti vode poreklo iz mesa i iznutrica (losos, piletina, jetra, govedina). Pored toga se ubacuju dodatni izvori masti i tada se navodi njihovo poreklo u sastavu ( riblje ulje, suncokretovo ulje, pileća mast…). Isto kao i kad smo govorili o proteinima, kod hrane visokog kvaliteta je tačno navedeno poreklo masnoća, a ne samo “biljna mast” ili životinjska mast”. Minimalan procenat masti u suvoj hrani treba da bude 9%.

Ugljeni hidrati su za mnoge životinje važan izvor energije, ali ne i za mačke. Mace energiju najbolje koriste iz proteina i masti. To znači da hrana za mace treba da sadrži minimalnu količinu žitarica. Po pravilu, manje od 10% kalorija treba da potiče iz ugljenih hidrata, ali je to teško postići sa suvom hranom. Ovakav sastav jedino može da obezbedi vlažna hrana. Uvek je bolje birati hranu koja ne sadrži soju i kukuruz, kao i njihove prerađevine. Dobri izvori ugljenih hidtrata su: ovas, pirinač, spelta, povrće i voće u manjim količinama. Primer hrane koja se zasniva na žitaricama je Friskies Cat Piletina i Povrće, ovde cena govori o kvalitetu. Prve na spisku sastojaka su žitarice i to nedefinisanog porekla, a kasnije na listi se pojavljuju i biljne prerađevine. Izvor proteina su mesne prerađevine, a proizvod sadrži i veštačke boje.

Za kraj potražite listu aditiva, hrana koju dajete maci ne treba da sadrži veštačke boje, veštačke konzervanse (etoksikvina, BHA i BHT) i pojačivače ukusa. Prirodni konzervansi poput vitamina C i E su neuporedivo bolji izbor. Takođe, proverite poreklo svih sastojaka, da li potiču iz odgovorne proizvodnje, sa lokalnih farmi ili su u pitanju farme na kojima se ne vodi računa o dobrobiti životinja.

Iz ponude izdvajamo:

1. Acana Cat Ranchlands

Jedna od kvalitetnijih hrana na našem tržištu, sa 75% mesa, od toga je polovina sastojaka sveža ili sirova, a druga polovina je dehidrirana ili u vidu ulja. Prvih 6 sastojaka je meso i proizvodi od mesa, tako da veći deo proteina potiče iz mesa ( angus govedina, jagnjetina, svinjetina,iznutrice i riba). Poreklo namirnica je poznato, proizvode se lokalno i odgovorno. Spada u grain free hranu, nema žitarice, a izvor ugljenih hidrata su grašak, sočivo, leblebije, bundeva i drugo voće i povrće. Ima 37% proteina i 20% masti. Ovo je kvalitetna hrana sa umerenim sadžajem proteina i ugljenih hidrata, i visokim sadržajem masti.

2.N&D Cat Prime Jagnjetina i Borovnica

Prva dva sastojka su sveže i dehidrirano jagnjeće meso, što znači da će Vaš ljubimac najveći deo proteina dobiti iz mesa. Izvor je visoko kvalitetno jagnjeće meso koje ima odličan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Ukupno je 70% sastojaka životinjskog porekla. Ovo je grain free hrana ( bez žitarica ) što pogoduje prirodnoj ishrani maca. Izvor ugljenih hidrata je lako svarljiv krompir, voće i povrće. Poreklo masti je definisano, dodata je pileća mast i kvalitetno riblje ulje. Ima 42% proteina i 20% masti.

3.Nature's Protection Super Premium Cat Sensitive Digestion

Hrana namenjena macama sa osetljivim stomakom, sa živinskim mesom na prvom mestu u sastavu. Hrana sadrži ugljene hidrate: krompir, pirinač i kukuruz u nešto većem procentu, obzirom da se nabrojani sastojci nalaze u prvih pet na listi. Sadrži ulje lososa iz sertifikovanih izvora, ekstrakte biljaka i prebiotike koji imaju pozitivan efekat na digestivni trakt. Ima 32% proteina i 20% masti.

4.Schesir Dry Cat Maintenance Jagnjetina

Linija koja koristi samo prirodne sastojke i jedan animalni izvor proteina. Prva na listi je dehidrirana jagnjetina (28%), posle koje ide pirinač i ječam po 19%. I ako su ove žitrarice kvalitetnog porekla njihov procenat je ukupno veći nego procenat mesa. Ne sadrži veštačke boje i konzervanse, a aromatične biljke i prebiotici doprinose zdravlju Vašeg ljubimca. Sadrži umerenu količinu proteina (33%) i masti (17%).

5.Matisse Adult Piletina i Pirinač

U koliko nemate preveliki budzet za hranu,a želite da izbegnete “junk food” koji sadrži mnogo više žitarica nego mesa Matisse hrana je odličan izbor. Hrana je bazirana na dehidriranom pilećem mesu (32%) i pirinču. Sadrži kukuruz i kukuruzni gluten ali u manjoj meri. Pored piletine, izvor proteina je dehidrirana riba i jaja u prahu. Sa umerenim sadržajem proteina (32%) i nižim procentom masti (11%) Vaša maca će dobiti sve neophodne nutrijente.

Ovog meseca

Akcija

akcija

Jungle Akcije

Iz naše Džungle pravih proizvoda izdvajamo proizvode koje su na akciji i koje u određenom vremenskom periodu možete kupiti po sniženim cenama, ili uz koje možete dobiti gratis manje pakovanje.


Fatal error: Call to a member function generateMobileBannerHTML() on null in /home/petjungle/public_html/petjungle.rs/index.php on line 307