Sve više ljudi svoj dom deli sa kućnim ljubimcima, volimo ih i negujemo kao članove porodice. Često se javi želja da pored kuce ili mace nabavimo neku manju životinju (hrčka, činčilu, ribice, papagaje…). U svemu tome se nameće pitanje bezbednosti, naravno za onu manju životinju, pogotovo ako imamo macu. Nije nemoguće!

Mačke su prirodni lovci, predatori koji samo čekaju da se nešto mrdne kako bi skočile na plen. Ovaj prirodni instinkt mačke ne gube čak i ako nikad nisu lovile hranu. Kućne mačke koje žive od prvog dana sa ljudima, naviknute da ih sačeka činija puna hrane i sveže vode, će teško ostati ravnodušne kada im proleti ptičica iznad glave. Znajući da bi mačke u prirodi lovile i hranile se sitnim glodarima i pticama, ipak mislimo da je moguće držati ih u istom domu.

Pre svega, morate biti prizemni sa očekivanjima. Jasno je da na društvenim mrežama ima bezbroj simpatičnih snimaka ljubavi mace i ptičica. Neki od njih su stvarni, postoje slučajevi gde su mace prihvatile papagaja kao člana domaćinstva i zaboravile na isntinkt lovca. One ptičicu gledaju kao prijatelja za igru i žive u harmoničnoj zajednici. Međutim, to su retki slučajevi i nikako ne treba da vam to bude cilj i očekivanje kad rešite da dovedete pernatog ljubimca u dom. Ono što je realno je da će vremenom vaša maca i ptica naučiti da se međusobno tolerišu i dele prostor, uz bezbednosne mere koje će sprečiti da u maci prevlada lovac.

Životinje su instinktivna bića, ovo posebno važi za mačke. Mačke su domestifikovane na Bliskom istoku 7500 godina pre nove ere, ali su do današnjeg dana zadržale lovca u sebi. Čak i one najmirnije među njima će teško odoleti plenu koji se mrda. Zato bezbednost ptice mora da bude na prvom mestu. Ne treba da dozvolite direktan kontakt mace sa ptičicom, jedan potez šapom može biti fatalan. Čak i kroz rešetke kaveza maca može povrediti kanarinca ili oboriti kavez. Opet, nije nemoguće držati ih u istom domu!

Kada maca već živi sa vama u domu,a birate koju ćete pticu dovesti, odlučite se za manje primerke. Dobar izbor su tigrice, nimfe,kanarinci i manji papagaji. Ako imate želju da nabavite velikog papagaja opasnost vreba i mačku i papagaja. To su papagaji koji vole slobodno da se kreću i ne vole da budu ograničeni na kavez. U tom slučaju je kontakt mace i papagaja neminovan. Svojim kljunom papagaji mogu naneti ozbiljne povrede maci.

U početku, bilo da su maca ili ptica novi u domu, pobrinite se da nikad ne borave u istom prostoru bez nadzora. Kavez za pticu treba da bude prostran, čvrst i stabilno postavljen, tako da ptica može da se skloni u stranu u slučaju da mačka pokuša da dohvati pernatog prijatelja. Metalni kavezi su uvek jači i izdržljiviji od plastičnih varijatni. Najbolje je da kavez bude dobro pričvršćen kako ga maca ne bi oborila.

Razmak između rešetki i sistem za zatvaranje vratanca na kavezu su jednako bitni. Sprečiće macu da dohvati kanarinca. Jaka i čvsrta brava na kavezu će zaustaviti macu u pokušaju da otvori kavez, ali i papagaja koji nekad u želji da leti shvati kako da sam otvara kavez. Poželjan razmak između rešetki je 1,3-1,9 cm. Razmak može biti i manji, bitno je da ne prelazi 1,9cm.

Ubacite u kavez kućicu, gnezdo ili skrovište za pticu. Ovde će moći da se skloni i nađe svoj mir ako se oseti uplašeno ili ugroženo. Kavez držite na mestu koje nije prometno, zabačeni ćošak sobe gde retko ko zalazi će prijati ptičici.

Noću pokrivajte kavez pamučnom krpom. Zaustavićete svetlo koje ometa papagajima miran san. Vaš ljubimac će moći mirno da spava i ostane odmoran, bez straha da ga maca vreba.

Pobrinite se da se novi ljubimci prihvate. Važno je da maca ne oseti ljubomoru prema ptici, posvetite joj vreme, mazite se i igrajte. Takođe, dajte ptici vremena da se opusti u prisustvu mace. U početku će biti nakostrešena i prestrašena što vidi mačku. Nemojte dozvoliti maci da pticu vidi kao igračku, ako počne da je vreba i izaziva, oštro je opomenite sa glasnim “ne!”. Jasno i od početka postavite granice maci i budite strpljivi. Kada ptica postane opuštena u prisustvu mace, a maci postane jasno da ptica nije hrana možete dopustiti da se vaša dva ljubimca bliže upoznaju.

Prevencija je ovde ključ. Maci je neophodno da zadovolji svoj instinkt za lovom. U tome će pomoći igračke: loptice sa zvukom, pecaljke ili čitavi poligoni osmišljeni tako da zabave macu. Zajedno se igrajte sa macom i skrenite joj pažnju igračkama sa matabi ili mačjom travom koja ih izuzetno privlači, miševima na navijanje ili laserima. Vremenom će vaša dva ljubimca da prihvate jedan drugog, ptičica će moći mirno da gricka semenke dok maca spava u ležaljci.

Šta raditi ako maca izlazi napolje a vi uživate u hranjenju divljih i gradskih ptica?

Možda ste u dvorištu postavili spoljne hranilice za ptice koje su navikle da dolaze tokom zime po siguran obork. Manje ptice su idealan plen kao i one koje su slabe ili bolesne. Veće i odrasle ptice će lakše izbeći mačje kandže. Za ostale se morate vi pobrinuti. Hranilice stavite na mesto koje će biti teško dostupno mačkama i osigurajte ih.

Na kraju, želimo vam puno strpljenja i lepih zajedničkih trenutaka sa vašim ljubimcima!