Kupovina grebalice za macu može biti ozbiljna stavka u budzetu, a izbor je tako veliki. Kako da izaberete pravu, onu koju će Vaša maca stvarno koristiti? Grebalice se razlikuju po veličini, izgledu, matierijalu i veliki izbor nekad može biti otežavajuća okolnost. Na kraju možete završiti sa grebalicom koju maca ignoriše i odlazi opet na svoje omiljeno mesto da grebe- kauč, fotelju ili tepih.

Prva greška koju pravimo pri izboru je da razmišljamo šta se nama sviđa, a ne šta bi privlačilo macu. Prvo posmatrajte koje navike maca ima dok uživa u grebanju. Na koji način to radi- da li voli da leži ili se uspravlja dok grebe, od kog je materijala mesto koje je izabrala za grebanje, da li voli da se penje na vrh nameštaja ili bira niže delove nameštaja? Sve to može mnogo pomoći pri izboru. Ako maca voli da grebe tepih ili donji deo kauča gledajte grebalice koje imaju horizontalne delove, u koliko se penje ne visoke delove nameštaja i propinje na prednje noge prilikom grebanja gledajte vertikalne grebalice.

U prirodi je drvo prvi izbor macama za grebanje pa su često najbolji pogodak grebalice koje ih podsećaju na stablo - visoke, stabilne, čvrste i od prirodnog materijala. Nokti macama rastu ceo život i neophodno je posebno obratiti pažnju na njih. Iz ovog razloga grebalica ne predstavlja luksuz nego je neophodna za kvalitetan život mace. Pored trošenja kandzi, grebalica obezbeđuje obeležavanje teritorije, vežbanje mišića zbog istezanja, plus zabavu za macu.

Pre svega, grebalica mora da bude stabilna. U koliko je klimava i nestablina kod mace će izazivati strah i signalirati opasnost da nešto može da padne na nju. Zato je dobra grebalica izuzetno stabilna i čvrsta. Baš iz ovog razloga mace često biraju kauč ili fotelju, to je objkat koji ne mogu da pomere. Odaberite grebalicu koja je dovoljno stabilna kako je maca ne bi oborila.

Visina grebalice je nekad presudna za izbor. Mace imaju želju da se skroz protegnu dok troše svoje kandze, a grebalica koja nije dovoljno visoka ih sprečava u tome. Bilo da birate horizontalnu ili vertikalnu grebalicu njena visina treba da bude takva da maca može da se istegne i u potpunosti razmrda mišiće. Obično je to neki minimum od 70 do 80cm.

Materijal? Nemojte da gledate samo šta je Vama dopadljivog izgleda, pogrešan izbor materijala grebalice može odbijati macu. U prirodi mace obeležavaju teritoriju tako što ostave trag kandzi. Zato mace uživaju u igri sa papirima, šta ima lepše od cepanja papira na komadiće i zvuka šuškanja. Grebalica koja može ovo da simulira je pun pogodak. Ima dosta grebalica od materijala sličnog tepihu. Neke mace ih jako vole, ali teško ćete joj objasniti razliku izmedju grebalice i tepiha u stanu. Sve se može završiti tako što maca rado bira i grebalicu i tepih za oštrenje noktića. Dobar izbor materijala je sisal ili karton. Ovi materijali su dovoljno čvrsti a opet se troše i drobe pod kandzama mace i daju joj utisak cepanja.

Naravno, vodite i računa o prostoru koji imate. Velike grebalice su lepe i omiljene među macama ali zauzimaju puno prostora. Ako je prostor ono čime ne raspolažete pogledajte grebalice koje se kače na zid. U koliko se odlučite za grebalice penjalice koje u sebi sadrže i mesto za spavanje stavite je na osunčano mesto pored prozora i obezbedićete maci utisak da je na drvetu. Mace će često odabrati ovakve grebalice kao najbolje mesto za dremku. Postoje i grebalice koje su ujedno i mesto za igru i skakanje, sa tunelima i mestima za sakrivanje. Svakako, pre kupovine dobro smislite gde će biti mesto grebalici.

Kupili ste grebalicu, ali maca nije baš preterano zainteresovana. Nije sve izgubljeno, ima još stvari koje možete da uradite. Promenite mesto grebalici, mace obično izaberu za grebanje deo nameštaja koji je najuočljiviji pri ulasku u prostoriju. Na ovaj način one obeležavaju teritoriju i govore svakome ko uđe da je to njihovo. Postavite grebalicu na takvo mesto. Namamite macu stavljanjem omiljene sprejevi koji privlače mace na određeno mesto. Dosta njih je na bazi mačje trave koju mace obožavaju, naprskajte grebalicu ovakvim sredstvom i maca se možda predomisli.