Kako da prepoznate da je mačka gojazna?

Mačka se smatra gojaznom u koliko je njena telesna masa veća za 20% od normalne težine. Oko polovine mačaka koje posete ambulantu ima prekomernu težinu ili su gojazne. Prosečna težina većine rasa mačaka je od 4-4.5kg. Naravno, ovde postoje odstupanja, tako su Sijamci po pravilu mršaviji, dok mužjaci Mejn Kun rase teže od 7-11kg. Pored merenja telesne težine postoje testovi na osnovu kojih možete proceniti da li je Vaš ljubimac gojazan. Ako stavite ruke na rebra, a ona su opipljiva pod prstima, ali se oseća prisustvo potkožnog masnog tkiva, to je znak prekomerne težine. Kod gojaznih mačaka ne možete da opipate rebra usled prisustva prekomernog masnog tkiva. Dodatno, ako gledate macu odzgo i ne vidite joj liniju struka, to je znak gojaznosti. Ako niste sigurni, uvek je dobro da odvete macu kod veterinara kako bi procenio telesnu kondiciju Vašeg ljubimca.

Koji su uzroci gojaznosti?

Naravno, najčešći uzrok gojaznosti je prekomerna konzumacija hrane. Pre pojave gotove hrane mačke su morale da ulove svaki obrok. Nisu bile zatvorene u stanu sa neograničenim izvorom hrane. Danas većina maca koje žive u stanu ili kući ima 24h dostupne granule, a pored toga dobija i poslastice ili ostatke od pripreme obroka za ljude. Često usled dosade mace odlaze do činije i unose više hrane nego što je potrebno. Mnoge komercijalne hrane, pogotovo one pristupačnije, sadrže visok procenat žitarica. Mačke su obligatorni mesojedi i ne trpe veliki procenat žitarica, voća ili povrća u ishrani. Ove promene u načinu života su rezultirale epidemijom gojaznosti mačaka. Pored preteranog unosa hrane, gojaznost je dodatno izazvana smanjenom fizičkom aktivnosti, povećanim intervalima spavanja i kastracijom. Sterilisane mačke su manje aktivne, a povećavaju dnevni unos hrane. To ne znači da mačke ne treba sterilisati, već samo da treba posvetiti posebnu pažnju njihovoj ishrani nakon ovakve intervencije. Postoje hrane koje su namenjene sterilisanim macama i olakšavaju kontrolu telesne težine. Procentualno, mužjaci su u većem riziku da se ugoje nego ženke. Na kondiciju utiče i genetika, tako su mačke čistih rasa (Sijamci, Abisinske mačke) mršavije nego mačke mešovitih rasa.

Koje su posledice gojaznosti?

Gojaznost nije samo estetski problem, mačke sa prekomernom težinom su predisponirane za niz oboljenja i zdravstvenih tegoba. Među njima su: diabetes mellitus, intolerancija na glukozu, lipidoza jetre, oslabljen imunitet, sklonost ka urinarnim tegobama, kompikacije pri operativnim zahvatima i anesteziji. Dodatno,prekomerna težina stvara opterećenje na kostano zglobnom sistemu i dovodi do osteoartritisa. Mace sa hroničnim bolovima u zglobovima ne skaču mnogo i manje se kreću pa ulazite u začarani krug povećanja težine i pasivnog načina života. Studije pokazuju smanjen ukupan broj belih krvnih zrnaca (ćelija koje brane organizam od infekcije) kod mačaka nakon gojenja.

Kako pravilno da hranite gojaznu mačku?

Pre nego što bacite ljubimca na dijetu, posavetujte se sa veterinarom. On će najbolje proceniti stepen gojaznosti i proveriti da li je prekomerna težina ostavila traga na opšte stanje ljubimca. Daće Vam savete i smernice kako da postepeno smanjujete kilažu maci. Svako naglo gubljenje kilograma nije dobro. Kada odretite koji tip hrane je odgovarajući, premerite količinu koju maca treba da pojede za ceo dan i striktno se držite toga. Ignorišite njeno moljakanje za još. Davanjem precizno određene količine hrane joj činite dobro i vremenom će shvatiti da je mjaukanje i traženje dodatne hrane uzaludno. Granulirana hrana za mace je koncentrovana i kalorična, zato i 10g granula više, može biti razlog što maca ne gubi na težini željenim tempom. Uobročite Vašeg ljubimca, hrana ne treba da mu bude stalno dostupna, već treba uvesti više obroka u toku dana (minimum dva do tri manja oborka). Izbacite iz ishrane mace ostatke od obroka ukućana i poslastice. Najbolje je da macinu činiju pomerite van kuhinje kako ne bi pali u iskušenje da je hranite i tokom pripreme obroka. Svaka hrana, pa i tečna (jogurt, mleko) nosi neke kalorije i može značajno uticati na krajnji rezultat.

Koja hrana je rešenje?

Kako bi smanjili telesnu masu mace redovne navike u ishrani moraju da se menjaju. Nije dovoljno samo smanjiti unos hrane koju je maca do tad koristila. Ukoliko nastavite da hranite macu hranom koju je do sad jela i samo smanjite unos postoji opasnost da ne unese sve neophodne hranjive materije. Zato postoje hrane koje su posebno formulisane da olakšaju redukciju telesne težine. To je hrana koja ima manje masti, povećan sadržaj vlakana i proteina i dodate supstance koje dodatno stimulišu metabolizam i potrošnju masti iz depoa, kao što je L-karnitin. Ovakva hranu možete prepoznati po oznakama: light, obesity, weight control, weight reduction.

Postoji razlika između veterinarskih dijeta posebno formulisanih za redukciji telesne mase i komercijalne “light” hrane. Pojam “light” nije precizno definisan zakonom i samo označava nižu kalorijsku vrednost hrane. Ne podrazumeva prisustvo supstanci koje podržavaju gubitak telesne težine, niti povećan procenat proteina i vlakana. Ovakve hrane su obično korisne kod održavanja telesne težine nakon uspešnog mršavljenja.

Kvalitetna hrana za postizanje i održavanje telesne težine treba da sadrži minimum 30% proteina koji potiču iz kvalitetnog, nemasnog mesa ( belo meso, riba), umeren sadržaj masti (10-12%), dobre izvore vlakna i ugljenih hidrata (ovas, spelta, kinoa, pirinač).

Za period gubitka težine je najbolje koristiti neku od medicinskih dijeta:

Kada Vaš ljubimac postigne optimalnu telesnu masu možete preći na neku od “light” ili “weight control” opcija hrane:

Koju god hranu da izaberete izuzetno je važno da se pridržavate propisane količine hrane sa pakovanja. Ukoliko maca ima dijetalnu hranu na raspolaganju ceo dan neće doći do željenog gubitka težine.

Možete li još nešto dodatno da učinite?

Uvedite redovnu aktivnost u toku dana, brojne igračke Vam mogu pomoći. Laseri, loptice, pecaljke, igračke sa mačijom travom će stimulisti macu na kretanje i obogatiti vreme koje provodite zajedno. Postoje loptice za hranjenje sa kojima maca mora da se igra kako bi oslobodila hranu. Trenutke kada maca moli za hranu, umiljava se i mijauče prekinite tako što ćete je maziti ili usmeriti na igru. Kada uvedete rutinu u hranjenje, maca će znati tačno vreme obroka i vremenom će moljakanje za hranu prestati. Ako dajete poslastice neka budu niskolkalorične, a količinu hrane koju dobija redovnim obrocima srazmerno smanjite.