Da li treba i da li smete da kupate mace? Kad su psi u pitanju, tu nema dileme, kupanje je dozvoljeno i poželjno. Ali, koji je pravi način za negu dlake kod maca?

Svi smo čuli za stereotip da mace ne vole vodu i da kupanje može biti priličan stres za njih. Čini se da macama ne treba voda osim one u činiji za piće, a i to često izbegnu i radije piju vodu sa česme. Kako onda mace održavaju higijenu?

Skoro pola dana mace provedu održavajući higijenu. Za to je zaslužan jezik mace koji ima posebnu građu kako bi se uklonio višak dlake i nečistoće. Ako ste ikad dotakli jezik mace ili vam je lizala ruku mogli ste da osetite koliko joj je jezik hrapav, kao šmirgla. To je zbog papila koje se nalaze na površini jezika i liče na šiljke koji su usmereni ka grlu mace. Ovi šiljci su korisni za četkanje, uklanjanje nečistoće i dlaka i odstranjivanje spoljašnjih parazita. Takođe, papile pomažu macama pri hranjenju jer imaju ulogu u uklanjanju perja i dlake sa plena.

Ako mace već sve mogu same, da li ikad ima potrebe da ih kupamo?

Ako imate dugodlaku macu nekad će im trebati pomoć u uklanjanju dlaka. Kupanje može da pomogne kako bi se duga dlaka razmrsila i lakše iščetkala nakon kupanja. Regenerator ovde može biti od velike koristi.

U situaciji kad vas ljubimac dočeka izuzetno prljav, bez rasmišljanja ga ubacite u kadu. Kada se maca igrala u blatu, mlaka voda i malo šampona će reštiti nečistoće koje maca ne može sama da ukloni.

Ukoliko ste udomili macu sa ulice, neophodno je da je okupate da uklonite nečistoće ali i spoljašnje parazite koje može uneti u dom.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupanja?

maca sa peskirom
  • Prostorija u kojoj se maca kupa treba da bude topla, kako se vaš ljubimac ne bi prehladio.
  • Koristite šampone i regeneratore namenjene macama. Nemojte koristiti šampone za ljude, nije bezbedan za vašeg mezimca jer se pH kože ljudi i mačaka razlikuje. Postoje posebni šamponi za dugodlake mace jer njihovo krzno zahteva dodatnu pažnju.
  • Izbegavajte pranje predela oko očiju, usta u ušiju kako ih voda i šampon ne bi irititali. Lice je najbolje očistiti vlažnom krpom.
  • Pripremite peškir za brisanje nakon što okupate macu, važno je odmah nakon kupanja osušiti macu peškirom i pustiti je da boravi u toploj prostoriji dok se ne osuši.
  • Kada je kupanje završeno, nagradite vašeg mezimca za lepo ponašanje. Poslastice vam mogu pomoći da sledeće kupanje prođe sa sto manje borbe.