Mejn kun (engl. Maine Coon) je rasa koja potiče iz Nove Engleske i najveća je mačka među svim rasama maca. Ovaj dzin među mačkama dominira izraženo jakom muskulaturom, dugom, mekom dlakom svilenkastom na dodir. To je mačka kojoj raste popularnost ne samo zbog izgleda već i zbog njenog blagog i stabilnog karaktera.

Mejn kun macka

Poreklo mejn kuna

Veoma podseća na norvešku šumsku mačku, ali joj poreklo ne vodi odaltle već iz Severne Amerike, iz savezne države Mejn po kojoj je i dobila ime. Brojne legende kruže o njenom poreklu, jedna od njih je da je ova rasa nastala ukrštanjem mačke i rakuna. Ovo je biološki nemoguće. Najverovatnije su dugodlake mačke stigle sa ostalim mačkama na brodovima kako bi učestvovale u borbi protiv pacova i miševa. Ukrštale su se sa lokalnim kratkodlakim mačkama i tako je dobijeno potomstvo srednje duge dlake, jake muskulature sa repom koji podseća na rep rakuna. Kako je klima u Mejnu oštra, mačke su stvorile gusto krzno da bi izdržale hladne zime. Prvi pisani izvori o mejn kunu se pominju 1861.godine gde se spominje crno bela mačka koja je pripadala mornaričkoj jedinici. Na izložbi 1895.godine je mejn kun mačka proglašena za pobednika. Porast popularnosti persijskih i sijamskih mačaka u 20. veku su poslale mejn kun macu u zaborav, da bi 1950. bile predstavljene na izložbi nakon čega im popularnost opet raste.

Karakter mejn kuna

I ako je ova mačka impozantne veličine, nije kompletna čar samo u njinoj veličini. Izuzetno su umiljate i društvene i pokazuju znake zavidne inteligencije. Ako imate strpljenja možete ih naučiti i po neki trik. Ono šta ih odvaja od većine mačaka je osobina da vole vodu. Lako se uklapaju u porodicu sa decom i sa drugim životinjama, ali traže dosta pažnje za sebe kada ste prisutni. Ovo će izraziti čestim mjaukanjem, činiće vam se da pričaju sa vama. Pogodna je za sve ljude i ne traži vaše stalno prisustvo. Ukoliko radite mnogo ova maca neće imati problem da bude ceo dan sama u stanu. Ne moraju da izlaze napolje i rado će se sklupčati pored vas kad se vratite umorni. Aktivne su, ali će par igračkica, tuneli, loptice ili zgužvani papirići obezbediti dovoljno kretanja i igre. Mada je svaka maca različitog karaktera, mejn kun je dobar izbor ako imate decu ili druge kućne ljubimce.

Izgled mejn kuna

Prosečna težina ove mačke je 6 do 8 kg, ženke su po pravilu lakše, a mužjaci mogu težiti i 11 kg. Punu veličinu dostižu tek posle 3.godine života. Telo je izrazito mišićavo sa jakim, mišićavim nogama, može dostići dužinu od 1.2 metara. Karakterišu ih velike, visoko postavljene uši sa čupercima dlaka na vrhovima. Imaju gustu, debelu podlaku i vodootporno krzno. Rep je gusto odlakan, slične dužine kao i telo. Šape su široke i bogato odlakane. Boja krzna može da varira i prisutne su svi varijeteti, preko 30 boja. Jasno propisan standard ne postoji i zavisi od odgajivača.

Odgoj i nega mejn kuna

Imajte u vidu veličinu ove mačke kad kupujete opremu. am i povodac i uživati u zajedničkim šetnjama.

Što se tiče nege dlake tu treba da posvetite dovoljno vremena. Održavanje krzna nije prezahtevno, obzirom na gustinu krzna, ali traži redovno četkanje. Postoje četke namnjene baš dugodlakim macama koje vam mogu olakšati ceo proces. Mejn kun ima malo podlake pa se dlaka ne zapetljava često i lako. Dovoljno je jednaput do dva puta nedeljno očetkati vašeg ljubimca. Naravno, u periodu linjanja to treba raditi češće. U koliko maca izlazi napolje neophodno je da je antiparazitskim preparatima štitite od spoljašnjih parazita. Oni mogu u značajnoj meri narušiti zdravlje kože i dlake, pa i celog organizma.

Ishrana mejn kuna

Ovo je velika mačka koja je aktivna i zahteva dobro izbalansiranu ishranu. Bitno je da odaberete hranu sa visokim procentom mesa obzirom da su mace mesojedi i neophodne hranjive sastojke dobijaju iz mesa. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem žitarice, hranu koja sadrži dodate šećere i veštačke konzervanse i boje. Vodite računa o telesnoj težini vašeg ljubimca. Main kun je već krupna maca, ako na sve to dodate višak kilograma možete izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Višak kilograma vrši pritisak na koštano zglobni sistem i dovodi do hroničnih problema sa zglobovima. Ishranu prilagodite uzrastu i nivou aktivnosti vašeg ljubimca i držite se preporučene dnevne količine koju je proizvođač propisao. Sveža voda mora uvek biti dostupna. Kravlje mleko nije dobar izbor za mačke obzirom da teško vare laktozu. Manje količine mleka za mace ili supice za mace mogu da se ponude kao dodatak, ali nikako kao zamena za vodu.