Mačke su po prirodi radozanale i zato ih toliko volimo. Njihova priroda ih tera da se svuda zavlače i istražuju, a baš to ih može dovesti u situaciju da pojedu neku namirnicu koja je opasna za njih. Možda ste slučajno zaboravili deo obroka u tanjiru ili Vam je ostala kafa na stolu. Nemojte se iznanaditi da Vaša maca ima jaku želju da to pronjuška i eventualno proba.

Zato je bitno da se kao vlasnik informišete o toksičnim namirnicama za mačke.

Sledi spisak šta mace ne treba da jedu:

  1. Čokolada- opasna je i za pse i za mačke zbog sastojka teobromina. Svaka čokolada ga ima u sebi ali ga crna ima najviše pa je zato opsanija. Šta se dešava kad maca unese teobromin u većoj količini? Može dobiti napad u vidu drhtavice, hiperaktivnosti, srčanu arimiju što može dovesti do smrti ako su unete velike količine teobromina. Srećom, mace nemaju receptore za slatko pa im čokolada nije izazovna kao ljudima. Porodica mačaka su jedini sisari kojima nedostaje čulo ukusa za slatko.
  2. Mleko- mačke po prirodi ne vare laktozu pa ono ne treba da bude sastavni deo ishrane Vaše mace. Kada mačići prestanu sa sisanjem prestaje i njihova potreba da unose mleko. Između ostalog, kravlje i mleko mačke koja doji se razlikuju tako da nije dobar izbor ni za mačiće. Postoje posebno formulisana mleka za mačiće ako majka nije u mogućnosti da doji. Mleko i mlečni proizvodi su hrana koju mačke teško vare i mogu izazvati dijareju i stomačne probleme. U koliko želite da počastite macu mlekom postoje mlečne poslastice bez laktoze formulisane tako da Vaša maca može bezbedno da uživa.
  3. Alkohol- jasno je da mačke ne smeju da unose alkohol. Alkohol ima isti uticaj na organizam mačke kao i na ljude. Ali su potrebne mnogo manje količine da dovede do oštećenja organa. Može izazvati teža oštećenja jetre i mozga. Čak i manje količine mogu dovesti do kome i životno ugroziti macu. Dve do tri kašičice žestokog pića mogu izazvati komu kod mace.
  4. Groždje i suvo grožđe- kod pasa je toksično dejstvo grožđa potvrđeno. Još nije tačno utvrđen razlog ali poslastice u vidu grožđa mogu izazvati insuficijenciju bubrega maca. Učestalo povraćanje i hiperaktivnost su prve promene koje možete da primetite. I ako neke mačke jedu grožđe bez ikakvih posledica bolje je držati ovo voće van domašaja mace.
  5. Luk, beli luk, praziluk, vlašac - namirnice iz ove kategorije su otrovne u bilo kom obliku. Bilo da je luk svež, kuvan ili u prahu. Dovodi do anemije jer uništava crvena krvna zrnca. Do trovanja dolazi kad se unese veća količina luka od jednom ili ako se duže vreme unose manje količine. Javlja se proliv, povraćanje, usporenost i bledilo desni i sluznica.
  6. Kofein- ako maca popije kafu, čaj ili neko energetsko piće javiće se simptomi u vidu drhtanja, nemira i ubrzanog disanja . Antidot ne postoji pa veće količine kofeina mogu biti fatalne.
  7. Koske- opasne su iz razloga što mogu povrediti digestivni trakt mace. Pogotovo pileće kosti koje lako pucaju. Mogu se zaglaviti u grlu, izazvati oštećenje nepca ili zidova creva.
  8. Sirovo meso, sirova riba i sirova jaja- problem može nastati zbog trovanja hranom usled prisustva bakterija u ovim namirnicama. Savet je uvek da se pre davanja meso termički obradi.
  9. Hrana za pse- ako Vaša maca povremeno pored svojih granula pojede i neku namenjenu psima neće nastati nikakav problem. Štetno je da macu isključivo hranite psećom hranom jer im potrebe nisu iste. Mace imaju veće zahteve za proteinima, vitaminima i taurinom koji mačke moraju da unose preko hrane jer ga ne mogu stvarati.
  10. Konzervirana riba za ljude- ako želite da podelite konzervu tunjevine sa Vašom macom dobro pročitajte sastav. Konzerve koje su namenjene ljudima imaju dodato ulje i so koji smetaju macama ako ih često konzumiraju. Zdrava opcija je vlažna hrana za mačke, konzerve sa ribom koje su sastavom prilagođene macama.