Isto kao ljudi i mace mogu da se prehlade. Simptomi prehlade su jako slični, nos počinje da curi, prisutno je šmrkanje, javlja se kijanje, temperatura može biti povišena a maca neraspoložena za igru. Apetit jos se smanjuje, a mjaukanje postaje promuklo.

Kako dolazi do prehlade?

Obično se javlja u hladnijim mesecima i prilikom promene vremena, mada nije iskljiučeno i da se maca može prehladiti tokom leta. Prehlada je reakcija organizma na promenu temperature. Na ovo se nadovezuju virusi i bakterije. Mace se razbole kada jedu hladnu hranu iz frižidera, piju hladnu vodu, kad naglo prelaze iz toplog u hladno,ako pokisnu ili su u kontaktu sa mačkom koja se već prehladila. To znači da mace koje izlaze napolje češće mogu da se razbole. Ne morate da brinete da će Vas maca zaraziti, jer ne može preneti prehladu na ljude.

Simptomi:

 • Kijanje
 • Curenje nosa
 • Slabiji apetit
 • Smanjeno kretanje
 • Promuklo mjaukanje
 • Zavlači se i krije
 • Povremena temperatura

Kako da pomognete bolesnoj maci?

Prehlada može da bude uporna i da traje nedelju ili dve, u ovom periodu maci obezbedite toplo mesto. Možete dodati neko ćebence na mesto gde inače spava. Smanjite aktivnosti i igru sa macom, potrebno joj je što više odmora. Hranu i vodu služite na sobnoj temperaturi. Obratite pažnju na vlažnost vazduha, usled grejanja vazduh postaje suv. Rešenje je da postavite posude sa vodom na radijatore ili nabavite neki od aparata koji regulišu vlažnost vazduha. Iscedak iz nosa i očiju brišite maramicom. Važno je da maca pije vodu i jede. U koliko ne želi da unosi tečnost probajte sa supicama za mace koje možete kupiti u konzervi. To su okrepljujući napici sa različitim ukusima i podstiču mace koje inače slabije piju vodu da unose tečnost. Ako ne želi da jede, pokušajte da blago zagrejete obrok, biće prihvatljiviji za macu. Nikako nemojte da dajte lekove za ljude Vašoj maci, mnogi lekovi namenjeni ljudima mogu izazvati ozbiljne probleme kada se daju mačkama. Sprečite kontakt sa drugim macama jer je prehlada vrlo zarazna.

 • Utoplite macu
 • Čistite iscedak iz nosa i očiju
 • Obezbedite adekvatan unos tečnosti
 • Služite hranu na sobnoj temperaturi
 • Mirovanje i odmor

Kada treba posetiti veterinara?

Prehlade kod mačaka često prolaze spontano, ali u koliko nema poboljšanja za tri do četri dana a preduzeli ste navedene mere javite se svom veterinaru. Posetite vetrinara ako se dodatno javi kašalj, ako maca počne u potpunosti da odbija hranu vodu ili primetite da otežano diše.

Postoje slučajevi kada treba posetiti veterinara i kod pojave prvih simptoma prehlade: u slučaju da je maca u kategoriji seniora ili mlado mače, ako je skotna ili doji, u koliko nije redovno vakcinisana ili ima prethodno ustanovljene bolesti. Ovo su sve situacije kada se odlazak veterinaru ne odlaže jer je kod ovih jedinki već oslabljen imunitet te može doći do kompikacija.

Vašem ljubimcu želimo brz oporavak!

Ovog meseca

Akcija

akcija

Jungle Akcije

Iz naše Džungle pravih proizvoda izdvajamo proizvode koje su na akciji i koje u određenom vremenskom periodu možete kupiti po sniženim cenama, ili uz koje možete dobiti gratis manje pakovanje.


Fatal error: Call to a member function generateMobileBannerHTML() on null in /home/petjungle/public_html/petjungle.rs/index.php on line 307