Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
Maltezer

Malteški pas ili maltezer je jedna od najstarijih toy rasa, sigurno starija od 2000 godina. Zbog naziva se pogrešno misli da je poreklom sa Malte. Nema preciznih podataka o tačnom geografskom poreklu ove rase, ali se zna da je bio popularan u mediteranskim kulturama. Pridev „maltais“ potče od semitske reči „malat“, koja označava utočište ili luku. Njegovi preci su živeli u lukama gde su se borili sa pacovima i miševima. Spominjan je u spisima iz Egipta, Grčke i Rima kao slavan i besmrtni pas. Aristotel ga je opisao kao savršenog malog psa, o njemu je pisao i latinski pesnik Strabon, navodeći maltezera kao odličnog psa za pratnju i razonodu dama. Rasa je bila popularna među aristokratijom, šetali su ga kraljevi, kraljice i plemići pa je tako ovekovečen na mnogim renesansnim slikama.

Pripada IX FCI grupi - psi za pratnju i razonodu.

Opšte karakteristike:

Glava je široka sa izraženo crnim očima i crnom njuškom. Uši su trouglaste, usađene visoko i spuštene. Dlaka je bela, svilenkasta i mekana i celom dužinom ravna. Često pada do zemlje. Dozvoljena je još boja svetle slonovače. Nemaju podlaku pa spadaju u pse koji se ne linjaju.

Imaju elegantan, odlakan rep i kratke noge.

Visine za mužjake je od 21 do 25cm, a za ženke od 20 do 23cm. Telesne mase od 3 do 4 kg. Prema rastu, zvanično postoji samo jedna vrsta maltezera, mada u oglasima možete naći teacup, mini, srednje i velike. Najmanji primerci dostižu najveću cenu ali zvanično ovakve podele nisu priznate.

Smanjenje veličine uzgojem donosi brojne zdravstvene probleme ove inače krhke rase. Kod maltezera ispod 2 kg telesne mase je kostur minijaturan i podložan prelomima, imaju problema sa zubima i lako im pada šećer pa upadaju u hipoglikemiju.

Karakter:

Veseo i živahan pas pun energije, uvek spreman za igru. Privržen je vlasniku i bez zadrške uspostavlja blizak kontakt sa celom porodicom. Zato je odličan izbor za porodice sa većom decom. Nije prirodno dominantan i agresivan već prijateljski nastrojen. Voli igru sa drugim psima, nemojte se iznenaditi da u parku upoznajete vlasnike drugih pasa zbog Vašeg izrazito društveniog ljubimca. Pametan je pa lako uči pravila domaćinstva, pogotovo ako ga čeka nagrada u vidu poslastice, maženja ili šetnje. Najbolje reaguje na dresuru pozitivnim nagrađivanjem sa kojom se mora krenuti što ranije. Ovo je pas je izrazito zabavan, energičan i pomalo bučan. Privlače pažnju lajanjem i žele uvek da budu u Vašem društvu. Verni su pratioci i teško im pada period razdvojenosti. Mogu patiti od separacione anksioznosti ako se na vreme ne naviknu da ostaju sami. Tada ispoljavaju destruktivno ponašanje, unišatavnjem namestaja i lajanjem pokazuju da ne trpe samoću. Sve se ovo može izbeći pravilnom dresurom kada se krene na vreme. Maltezeri su slatki, umiljate prirode pa na ovaj način mogu izbeći kaznu i postati razmaženi i kad niste nameravali da im toliko popuštate.

Kroz istoriju su poznati kao porodični psi, verni pratioci koji će Vam pokazati nežnost i lako se uvući pod kožu. Delikatnog, aristokratskog izgleta, a opet živahne prirode ovi psi će znati da Vam uzvrate pažnju kad mu pružite pravilnu negu.

Nega:

Posebnu pažnju treba obratiti nezi dlake maltezera. Svilenkasta duga, dlaka koja je simbol maltezera zahteva održavanje i svakodnevno četkanje. U tome Vam mogu pomoći specijalne četke, sprejevi za umršenu dlaku i šamponi posebno namenjeni belim psima. Bez obzira što se ne linjaju, dlaka im se mrsi i zahteva pažnju. Pre kupanja obavezno razmrsite dlaku češljem ili sprejem i uljem za raščešljavanje, nakon kupanja je još teže raščešljati čvoriće. Ako se odlučite na skraćivanje dlake spremite se na redovne posete salonu za pse. U šetnji im se bela dlaka lako prlja pa zahteva nešto češće kupanje. Koristite šampone za osetljive, bele pse, šampone za suvo pranje ili maramice za adekvatno održavanje higijene.

Predeo oko očiju i usta zahteva dodatnu negu jer se javlja prebojavanje dlake. Ovo možete umanjiti svakodnevnim čišćenjem predela oko očiju. Nakon svakog obroka obrišite maramicom ili mlakom vodom bradu Vašeg psa.

Nega ušiju podrazumeva redovno čišćenje losionima i uklanjanje dlaka kojih ima puno u ušima. Ako primetite neprijatan miris ili bolnost na dodir to može biti znak infekcije pa se konsultujte sa veterinarom.

Ovo su nežni psi koji ne podnose dobro zimu i skloni su drhtanju kad im je hladno. Za šetnje po hladnom vremenu nabavite odelce koje će im šetnju učiniti prijatnijom. Skratite šetnju kada je kišovito i hladno ili pak pretoplo. Tokom leta se dešava da izgore na suncu, tada se javlja crvenilo na koži na ledjima jer im se tu dlaka razdvaja. Idealni su zbog svoje veličine za držanje u stanu. Energični su i dosta se kreću, što im možete obezbediti šetnjom ili igranjem u stanu. Zbog svoje veličine mogu lako održavati kondiciju i u zatvorenom prostoru. Mnogi vlasnici nauče pse da obavljaju nuždu na peleni kako ne bi morali da ih izvode kad vremenske prilike to ne dozvoljavaju.

Ishrana:

Maltezeri imaju osetljiv digestivni trakt. Kako su ovo psi male veličine, ne zahtevaju puno hrane, ali im treba obezbediti hranu visokog kvaliteta. Obrok treba da bude izbalansiran, sa visokim udelom proteina i umerenim sadžajem kvalitetnih masnoća. Vole da jedu i skloni su gojaznosti ako se pretera sa hranom. Lako možete da proverite da li je Vaš pas gojazan, postavite šake na na njegovo telo i ako ne možete da osetite rebra vreme je da razmislite od dijeti. Obroke im možete podeliti na dva dela kako im ne bi opteretili stomak. Umeju da budu probirljivi i razmaženi što se tiče hrane, srećom, na tržištu postoji veliki izbor hrane i za najveće probirače. Probirljivost može da bude i posledica problema sa zubima ili desnima kojima su skloni, pa se savetujte sa veterinarom, pokotovo ako osetite neprijatan zadah.

Zdravlje:

Prosečan životni vek maltezera je od 12 do 15 godina. Najčešće nasledne bolesti koje se javljaju su luksacija patele, portosistemski šant i anomalije srca.

Kao i većina toj rasa skloni su pojavi zubnog kamenca. Ovo zahteva pojačanu dentalnu higijenu kako bi ovi dugovečni psi vodili kvalitetan život. Pored dnevne nege zuba zahteva i povremeni odlazak veterinaru radi uklanjanja kamenca.

Imaju osetljiv digestivni trakt pa morate biti jako pažljivi kada birate hranu. To znači i da pravilno birate poslastice kojima ćete obradivati Vašeg mezimca.

Skloniji su alergijama koje mogu da imaju za posledicu promene na koži koje prati svrab.

Dresura:

Ovo su inteligentni ali tvrdoglavi psi koji su kroz istoriju služili kao psi za društvo i navikli su da dobiju šta žele. Zato se sa dresurom mora početi rano i zahteva istrajnost. Tokom obuke najbolje reaguju na nagrađivanje i pozitivno uslovljavanje. Ne vole vikanje, buku već zahtevaju odlučnost i doslednost od početka. Imaju dosta energije pa se mogu obučiti za razne pseće sportove ili mogu biti pratnja tokom Vaših sportskih aktivnosti. Najveći problem u odgoju sa kojim se vlasnici sreću je prevelika razmaženost maltezera. Ako na njega gledate kao na bebu ili igračku lako ćete doći u ovu situaciju. Bez obzira na prirodnu umiljatost i nežan izgled neophodno je da pas zna svoje mesto u porodici i nauči osnovne komande. Lako ih je naučiti osnovnim komandama i trikovima, ali ono šta zahteva više pažnje je trening obavljanja nužde. Ne mogu se pohvaliti brzim navikavanjem da obave nuždu napolju, tako da se vlasnici koji nemaju dvorište odlučuju za postavljanje pelene u stanu.

Kada treba da razmislite o drugoj rasi?

Ako imate jako malu decu, druge pse velike rastom ili lovačke pse, maltezer nije pravi izbor. Zahtevaju nežan pristup jer svaka nepažnja i grubo podizanje psa ga može ugroziti. Lovački psi ga mogu doživeti kao plen i naneti povrede.

Ako ste veći deo dana odsutni maltezer će patiti i pokazivati simptome anksioznosti. Nije pas koji je samostalan i srećan bez vlasnika,svakodnevno mu je potrebna Vaša pažnja i nežnost.

Morate biti spremni na dugotrajniji trening obavljanja nužde, ovde maltezeri zahtevaju dodatan utoršak energije i vremena.

Za kraj, maltezer je idealan za ljude koji provode dosta vremena kod kuće i žele vernog druga. Ako tražite psa koji će Vas uvek pratiti i razveseliti onda je maltezer pravi izbor. Maltezer je pas koji će brzo postati deo porodice i učestvovati u svakoj situaciji. Inteligentan, veseo i energičan, uvek privlači pažnju na sebe. Nežnog izgleda i dopadljivog karaktera, ovaj pas je brzo našao mesto u mnogim domovima širom planete. Sitna građa mu osigurava lak transport pa je veran pratilac cele porodice u brojnim aktivnostima. Bilo da ga nosite u rukama, torbi ili vozite u autu, maltezer će biti oduševljen kada je pored Vas.

Ovog meseca

Akcija

akcija

Jungle Akcije

Iz naše Džungle pravih proizvoda izdvajamo proizvode koje su na akciji i koje u određenom vremenskom periodu možete kupiti po sniženim cenama, ili uz koje možete dobiti gratis manje pakovanje.


Fatal error: Call to a member function generateMobileBannerHTML() on null in /home/petjungle/public_html/petjungle.rs/index.php on line 307