Probiotici i prebiotici

Prisutan je trend učestalog korišćenja probiotika kod ljudi, a to se prenosi i na kućne ljubimce. Koliko je ovo opravdano i da li postoji negativan uticaj ovih suplemenata na zdravlje naših četvoronožnih prijatelja? Kada Vaš pas ima digestivnih smetnji, slabije jede, ima lošije formiranu stolicu, gasove ili bolove u stomaku često ćete dobiti savet da ubacite jogurt u njegovu ishranu. Većina ljudi zna za blagotvorno dejsvo jogurta na digestivni sistem i da u sebi sadrži dobre bakterije, upravo su to probiotici. Probiotici i prebiotici mogu da pomognu kod mnogih stomačnih tegoba, različitog uzroka. Pojasnićemo Vam kako oni deluju na gastrointestinalni trakt i kako ih koristiti.

Prvo koja je razlika između probiotika, prebiotika, a šta su sinbiotici?

Svi oni spadaju u grupu suplemenata i koriste se kod gastrointestinalnih smetnji i prvenstveno deluju u crevima.

Prebiotici su po definiciji nesvarljivi sastojci hrane biljnog porekla,tj. nerastvorljiva biljna vlakna. Oni se ne mogu svariti u želucu niti se mogu apsorbovati u tankom crevu. Oni nisu hrana za psa, već za mikroorganizme koji naseljavaju creva psa. Njihovim unošenjem hranimo dobre bakterije i povećavamo njihov broj u odnosu na one bakterije koje su izazivači bolesti. Hrana superpremium kvaliteta ima prebiotike u svom sastavu. Kao dobar izvori prebiotika iz hrane se spominje koren cikorije, pa čičoka, list maslačka, koren šargarepe, beli luk. U hranu se kao prebiotici dodaju inulin, laktuloza, fruktooligosaharidi (FOS) i mananoligosaharidi (MOS). Nesvareni prebiotici stižu do creva gde ih bakterije “jedu”. Tako doprinose da se mikroflora creva stabilizuje i da se poveća broj korisnih bakterija.

Kako psi mogu da uzimaju prebiotike?

Najčešće preko hrane, visokokvalitetna, super premium hrana, suva i vlažna u sebi sadrže značajne količine prebiotika. Ova hrana sadrži psilijum, koren cikorije, šećernu repu, artičoku, šargarepe i jabuke koji podžavaju zdravu crevnu floru. Postoje i poslastice za pse koje u svom sastavu imaju prebiotike. Psi su u prirodi lovci, nakon što ulovi plen on bi pojeo iznutrice i na ovaj način bi uneo ove neophodne materije. Kako naši ljubimci više ne moraju sami da razmišljaju o svom obroku, treba imati u vidu šta im je sve neophodno za balansiran obrok.

Probiotici su živi mikroorganizmi, to su bakterije koje naseljavaju creva životinje. Unošenjem hrane i suplemenata sa probioticima povećavamo broj korisnih bakterija. Upravo je ravnoteža dobrih i loših bakterija ključ zdravog digestivnog sistema. Do narušavanje ovog balansa dovodi stres, infekcija, promene u ishrani, upotreba antibiotika. Pored pozitivnog uticaja na varenje, probiotici stimulišu imuni odgovor pa se koriste i za jačanje imunog sistema i kod alergiskih stanja. Najčešće kulture koje se koriste kao probiotici za pse su: Lactobacillus, Bifidobacterium and S. thermophilus.

Sinbiotici su preparati koji su mešavina probiotika i prebiotika. Probiotici i prebiotici dopunjuju jedan drugog i imaju višestruki pozitivan efekat na crevnu floru. U ovoj kombinaciji, prebiotici pomažu preživljavanje što većeg broja probiotskih mikroorganizama. Imaju značajno mesto kao izuzetno efikasni preparati u borbi sa digestivnim smetnjama.

Čemu uopšte služe bakterije u crevima?

Korisne bakterije naseljavaju creva i tako zauzimaju prostor patogenim mikroorganizmima. Onemogućavaju njihov razvoj samim tim što zauzimaju životni prostor i hranu. Dodatno, dobre bakterije stimulišu imuni odgovor.

Bakterije pomažu varenje vlakana i učestvuju u proizvodnji vitamina koje posle organizam psa koristi. Na ovaj način se stvara vitamin B12, vitamin B2, vitamin K., folna kiselina, biotin. Bakterije razlažu toksine iz hrane i pomažu razgradnju kancerogenih supstanci.

Ukoliko bi dobre bakterije iz creva uginule, što se dešava kad su creva u većoj meri oštećena, javlja se dijareja, povraćanje, a apetit slabi.

Kada treba koristiti prebiotike i probiotike?

Kada pas pati od hroničnih i akutnih dijareja probiotici i prebiotici pomažu. Ublažavaju simptome, normalizuju crevnu floru i skraćuju trajanje bolesti. Kada se javi dijareja i gasovi treba ubaciti ove suplemente u ishranu.

Koriste se kod zapaljenskih procesa u crevima, kao potporna terapija kod hroničnih zapaljenskih bolesti creva kao što je IBD. Poboljšavaju opšte stanje organizma i regulišu broj stolica.

Preporuka je i da se prebiotici i probiotici unose dok je životinja na antibiotskoj terapiji. Antibiotici ne ubijaju samo patogene bakterije, već i one korisne pa se savetuje korišćenje suplemenata. Probiotici mogu biti korisni kod pasa koji su podložni stresu, a na stres reaguju pojavom dijareje. Doge i bokseri su poznati po ovakvim reakcijama na stres, pa je preporuka davanje ovih preparata pre puta, izložbi, takmičenja i drugis stresnih situacija.

Kod promene hrane dolazi do disbalansa crevne flore i pojave gasova, grčeva i retke stolice. Probiotici olakšavaju prelaz sa jednog tipa hrane na drugi i smanjuju ove neželjene reakcije.

Koliko dugo se koriste i koliko su bezbedni?

Dužina trajanja terapije ovim suplementima zavisi od više faktora. U koliko je poremećaj akutan dovoljno je koristiti ih par dana do dve nedelje. Ako se radi o promenama hroničnog karaktera ovo se može produžiti i na nekoliko nedelja.

Davanje probiotika je bezbedno, obzirom da su potpuno prirodni preparati. Neka istraživanja ukazuju da kod pasa sa oslabljenim imunim sistemom može doći do preteranog rasta i umnožavanja L.bacillus-a. I ako retko zabeleženo, nekontrolisan rast ove katerije dovodi do sistemske infekcije.

Kada birate probiotik bitno je napomenuti da kupite probiotik namenjen psima, a ne ljudima. Bakterije u crevima psa i čoveka se razlikuju, a probiotici za pse sadže bakterije specifične za vrstu. Takođe, kvalitetni probiotici na pakovanju izražavaju CFU vrednost ( Colony forming Units) , to je broj bakterija koji probiotik sadrži. Može biti izražen za svaku bakteriju pojedinačno ili kao ukupan broj za sve bakterije iz probiotika.

Pored suplemenata, pas prebiotike može redovno unositi visokokvalitetnom hranom. Kada kupujete hranu za ljubimca uvek proveravajte sastav na pakovanju. Pored osnovnih podataka u smislu količine i izvora proteina, masnoća i ugljenih hidrata potrebno je proveriti da li hrana sadrži prebiotike. Vaš ljubimac će imati veliku korist za zdravlje ako ga hranite takvom hranom. Superpremium hrana sadrži neki ili više od navedenih prebiotika (koren cikorije, artičoku, MOS, FOS...). Redovna upotreba prebiotika u ishrani psa smanjuje količinu amonijaka u crevima i smanjuje pH sadržaja creva. Zato su prebiotici nezaobilazni faktor koji stvara idelane uslove za dobro varenje kvalitetnih sastojaka hrane.

Pogledajte koji su to dodaci prehrani raspoložvi u našoj Džungli za Vašeg omiljenog kućnog ljubimca i kontrolu njegovog zdravlja.

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar