Starost kod pasa

Koji su znaci starenja kod mog ljubimca? Kako da prepoznate da Vaš pas postaje senior i koje promene starost donosi sa sobom? Kako možemo da pomognemo psu i pružimo mu što kvalitetnije godine života? Svi starimo, uključujući i Vašeg ljubimca, to je neizbežno. Znaci starenja mogu biti fizički i mentalni. Od otežanog kretanja do zaboravnosti, Vaš ljubimac će se boriti sa mnogim promenama koje donose godine.

Koji je životni vek psa?

Odgovor na ovo pitanje varira, pre svega zavisi od toga koju rasu psa imate. Male rase pasa imaju duži životni vek od velikih rasa, tako je kod manjih pasmina životni vek oko 15 godina dok veće rase žive u proseku oko 10 godina. Pored rase na životni vek utiče i način života, pre svega ishrana, nasledni faktori i odgoj psa.

Znaci starenja mogu biti slični kao kod ljudi. Prometićete sede dlake, proredjeno i suvlje krzno. Neki psi počinju da gube apetit i dolazi do postepenog smanjenja telesne težine dok drugi postaju gojazni zbog smanjenog kretanja.

Primetno je otežano kretanje usled promena na kostima i zglobovima. Razvijaju se degenerativne promene na zglobovima, kretanje postaje bolno i pas je sve usporeniji. Teško se podiže iz mesta i nije više zainteresovan za igranje i skakanje. Ako imate stepenice, Vašem psu će nekad trebati pomoć da siđe.

Pas gubi njuh, sluh i vid i sve više mu je potrebna Vaša pomoć. Ovaj gubitak je postepen i možda ga uočite tek kad je pas u velikoj meri izgubio čula. Znaci koje vidite su agresija kad im neko prilazi da ih pomazi. Ovo je zato što pas ne čuje i ne vidi pa ga dodir iznenadi. U tom trenutku može reagovati agresivno, u odbrani.

Starost nosi i slabljenje mišića bešike. Posledica slabljenja bešike je učestalije mokrenje. Pas će prvo zahtevati češće šetnje. U nekom trenutku može početi da ostavljanja tragova mokraće iza sebe u stanu, a nekad dolazi i do potpunog odustva kontrole mokrenja. Nemojte da prekorevate psa ukoliko je obavio nuždu u stanu. Ovo može biti znak infekcije ili pak znak da se razvija inkontinencija mokraće (nemogućnost da pas kontroliše funkciju mokrenja). Ovo je česta pojava među seniorima. Kada se to desi savetujte se sa veterinarom o terapiji, a u održavanju svakodnevne higijene Vam mogu pomoći pelene za životinje.

Mnogo toga možete uraditi da olakšate proces starenja, dok je pas mlad ali i kad uđe u pozne godine. Obratite pažnju na ishranu psa tokom celog života, bitno je da pas nema prekomernu težinu. Gojaznost sama po sebi nosi zdravsteve probleme koje ćete izbeći pravilnom i uravnoteženom ishranom. Prekomerna težina može imati za posledicu diabetes mellitus i pojačava probleme lokomotornog sistema. Prevelika težina je opterećenje za stare kosti i zglobove.

Postoji suva hrana koja je namenjena seniorima. Ona sadrži sve neophodne hranjive materije,a opet nije preopterećena kalorijama. Na ovaj način će pas uneti sve neophodne vitamine bez straha da dodje do gojaznosti. Ovako formulisane granule su obično na bazi piletine ili jagnjetine koji su lako svarljive i ne opterećuju stomak starjih životinja. Proverite na pakovanju da li hrana sadrži glukozamin i hondroitin sulfat, doprineće zdravlju zglobova i hrskavice. Takodje mnoge formulacije sadrže prirodne antioksidanse i omega 3 masne kiseline kako bi jačali imunitet i poboljšali kvalitet krzna.

Od prvih dana vodite računa o dentalnoj higijeni psa. Sa poznim godinama dolazi propadanje zuba pa i ispadanje, što umnogome otežava hranjenje. Ako već dođe do toga pas nije u mogućnosti da žvaće granule onda morate preći na vlažnu hranu. Da bi ovo sprečili redovno čistite zube i po potrebi uklanjajte kamenac. Zdravi zubi su osnova kvalitetnog i dugog života. Za čišćenje zuba možete izabrati brojne četkice i paste. Ako pas nije raspoložen za ovaj vid dentalne higijene postoje sprejevi koji efikasno smanjuju kamenac i regulišu pH u ustima i neprijatne mirise. Poslastice u vidu dental stikova i igračke koje su primamljive Vašoj kuci će smanjiti naslage na zubima. Kada se nakupe veće količine kamenca zakažite kod veterinara ultrazvučno uklanjanje kamenca. Procedura je rutinska,a sačuvaće zdravlje zubala.

Kada je pas već u godinama i pokazuje znake starenja, možete mu pomoći različitim suplementima. Ako trpi bolove usled slabe pokretljivosti i gubitka gustine kostiju veterinar može prepisati lekove koji smanjuju bol. Usled bola mogu promeniti ponašanje, postaju mrzovoljni, dzangrizavi i neraspoloženi za igru. Postoje preparati koji potpomažu zdravlju hrskavica i zglobova kod osteoartritisa. Na bazi glukozamina, sa hijaluronskom kiselinom i kolagenom ovi preparati povećavaju pokretljivost zglobova.

Nisu samo primetne fizičke promene starenja, već i mentalne. Gubitak kognitivnih funkcija i promene slične demenciji kao kod ljudi nisu neuobičajene kod starijih pasa. Postaju zaboravni pa se mogu izgubiti u sopstvenom prostoru. Nekad neće prepoznati ljude koje su ranije poznavali. Pokazuju znakove zbunjenosti i dezorjentisanosti. Vaš ljubimac može zaboraviti naučene trikove koje ste rado izvodili zajedno, a učenje novih veština može biti skoro nemoguće. Dodaci ishrani mogu usporiti proces starenja i pomoći zdravlje nervnog tkiva. To su suplementi sa folnom kiselinom, vitaminom B12, biotinom i antioksidansima koji čuvaju nervni sistem.

Starijim životinjama treba mnogo više sna, pustite ih da dugo dremaju. Ne forsirajte duge šetnje i treninge. Nekada izrazito aktivan pas može početi i po par sati da spava u toku dana. Vreme koje ste nekad provodili napolju možete zameniti povećanom negom. Seniorima je potrebna pomoć u održavanju higijene dlake. Ne mogu sami dovoljno često da se ližu i čiste, potrebna im je pomoć. Možete češče četkati psa, na ovaj način ćete zadržati prisnu vezu sa ljubimcem i moći na vreme da primetite bilo kakve promene na koži u vidu izraslina. Dlaka, koža i nokti kod seniora postaju suvi i krti. U negu uključite šampone koje dodatno negujuj kožu, a u obroke uključite dodatke na bazi maslinovog i kokosovog ulja.

Pokažite razumevanje. Nije lako gledati ljubimca koji stari, potrebna im je naša ljubav, nega i razumevanje za loše raspoloženje. Izbegavajte naporne i stresne situacije i pružite svom ljubimcu mirne poslednje godine života. Može zvučati da je potrebno mnogo nege i vremena posvetiti psu kad dodje u određene godine, ali je na kraju bitno da znate da ste uradili sve šta ste mogli kako bi to vreme bilo što ugodnije.

Uvek je teško dragom ljubimcu na kraju reći zbogom. Smo Vi možete da odlučite kada je pravo vereme za ovo. To je jedna od najtežih odluka koju ćete donositi za Vašeg mezimca. Sve dok pas dobro podnosi starost ne morate da se mučite ovim pitanjem. Simptome starosti možete ublažiti pravilnom negom, suplementima i medicinskom podrškom kad je to potrebno. Starenje je sastavni deo života,a poslednje godine mogu proći kao “zlatne godine” za Vašeg ljubimca.

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar