Koprofagija

Koprofagija - termin koji označava jedenje izmeta. Ovo je relativno česta pojava kod pasa. Povremeno konzumiranje izmeta je normalna pojava ali prečesto unošenje izmeta se smatra poremećajem u ponašanju. Jedino se kod štenaca starosti do 6 meseci smatra da je povremeno konzumiranje izmeta normalno. Štenci su radoznali i vole da probaju sve šta pronađu. Vremenom prestanu da to da rade, osim ako im ovakvo ponašanje ne pređe u lošu naviku. Takođe, kuje moraju da jedu izmet svojih štenaca nakon što obave nuždu, kako bi im održavale higijenu. Ovo ponašanje treba da se zaustavi kada štenci odrastu. U slučaju kad odrastao pas ima čest nagon da jede izmet radi se o poremećaju.

Koji su razlozi koprofagije?

Neadekvatna visoko kvalitetnu hranu može imati neki problem apsorpcije pa je onemogućen da u potpunosti iskoristi sve hranjive materije iz obroka. Još jedan od razloga su crevni paraziti koji sprečavaju potpuno iskorišćavanje hranjivih materija. Sva zdravstvena stanja koja izazivaju pojačan apetit ( dijabetes, Kušingov sindrom, poremećaji štitne žlezde) mogu biti uzrok konzumiranja izmeta.

Nekada ne može da se utvrdi nikakav zdravstveni problem kod pasa koji imaju nagon da jedu izmet. Ovo ponašanje se može dovesti u vezu sa dosadom, stresom, nedostatkom pažnje ili nervozom. Psi koji se drže u neadekvatnim uslovima, koji su ostavljeni predugo sami u boksu mogu razviti poremećaje ponašanja. Takođe, ukoliko je pas fizički ograničen na mali prostor onda je prinuđen da obavlja nuždu u svojoj blizini i vremenom počinje i da konzumira svoj izmet. Takođe, koprofagija može i biti neki vid privlačenja pažnje i znak da se treba više posvetiti ljubimcu.

Koje su posledice konzumiranja izmeta?

Ukoliko vaš ljubimac jede samo svoj izmet ne očekujte da će to imati loš efekat na njegovo zdravstveno stanje. Koprofagija je ljudima neprihvatljiva i gadna ali ne mora imati nikakve posledice po zdravlje psa. Ako pak jede izmet drugih životinja postoji opasnost od zaraze jer se izmetom prenose paraziti i neke opasne virusne bolesti. Za ljude je važno da održavaju ličnu higijenu ako imaju psa sklonog korpofagiji. U tom slučaju treba izbegavati da vas pas liže po licu i treba češće prati ruke. Ovo je naročito bitno ako imate decu.

Koje je rešenje za koprofagiju?

resenje za koprofagiju - candioli-forbid

Potrebno je mnogo strpljenja kako bi se rešio ovaj problem, posebno ako je razlog ovakvog ponašanja loša navika a ne neki zdravstveni problem.

Kada ste pregledom isključili poremećaje apsorpcije i parazite, a hranite psa izbalansiranom, kvalitetnom hranom ostaje da posvetite vašem ljubimcu malo više pažnje. Izvodite ga češće u šetnju i korigujte njegovo ponašanje kad god počne da jede izmet. Vremenom će mu postati jasno koje ponašanje je dozvoljeno i prihvatljivo.

U svemu ovome vam može pomoći Forbid, proizvod italijanske kompanije Candioli. Ovaj preparat je u obliku praha i dodaje se u hranu. Čini izmet odbojnim i neukusnim čime odbija životinju od konzumiranja istog.

TEST TEKST NEKI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar