Štene i kupanje

Nabavili ste štene i ne znate odakle da počnete sa pitanjima! Koja je hrana najbolja, koje igračke da kupim, kada treba otići prvi put kod veterinara i ono često pitanje: kada i koliko smem da kupam štene? U većini slučajeva u ambulanti nailazimo na pogrešna uverenja vlasnika, a najčešće je da se psi ne smeju kupati u prvim mesecima. Ovaj tekst će vam otkloniti sve nedoumice i razrešiti dileme vezane za kupanje štenaca.

Koža šteneta

Koža je najveći organ koji štiti štene od spoljnih uticaja, učestvuje u regulaciji temperature tela, sintezi vitamina D, u koži se nalaze receptori za dodir, pritisak, toplo, hladno i bol. U koži se nalaze lojne žlezde koje luče masnoću koja premazuje i štiti kožu od spoljnih uticaja, daje joj gipkost, sjaj i štiti dlaku od viška vlage. Ovaj sloj se sastoji od holesterola i masnih kiselina, zbog čega se u preparatima za kožu uvek nalaze kvalitetne masti i ulja.

Koliko često je potrebno kupanje?

Psi se ne kupaju često kao ljudi. Ovo je bitno naglasiti! Dlačni pokrivač pasa se sam čisti prirodnim mehanizminima. Čestice prljavštine spontano sa kože, preko dlake padaju na pod u čemu im upravo pomaže masni sloj kože. Naravno, kad se štene uprlja u blatu ili uvalja u sadržaj neprijatnog mirisa kupanje je neophodno. Nekad će samo mlaka voda uraditi posao. Mlakom vodom možete bez brige kupati štene koliko kod je često potrebno. U situacijama kada voda ne može da ukloni prljavštinu i neprijatne mirise koristite šampone, balzame i kreme za hranjenje dlake namenjene psima. Pravilo je da se oni mogu bezbedno koristiti jednom mesečno, najviše dva puta ako je baš neophodno. Na ovaj način čuvate zaštitni sloj masnoće i prirodnu odbranu kože. Ako bi koristili preparate češće dovodite psa u opasnost od razvijanja kožnih bolesti.

Kada prvi put mogu da okupam štene?

Došli ste sa novim ljubimcem u dom i kada prestane početno uzbuđenje počinjete da osećate miris koje je štene donelo sa sobom, miris odgajivačnice i drugih pasa. Najčešća je zabluda da ne smete da okupate štene. Bez brige, ako je vaš ljubimac stariji od 6 nedelja ( idealno je da ima minimum 8 nedelja), možete ga prvi put okupati nekim od šampona za štence. Šamponi za štence imaju tačno prilagođen pH, blagi su, ne sadrže supstance koje iritiraju kožu. Kupanje štenaca mlađih od 4 nedelje se izbegava jer ovako mali štenci teško regulišu telesnu temperaturu i mogu se previše rashladiti kupanjem. Ako je štene bolesno, ima dijareju, povraća može vam se činiti da je kupanje poželjno. U situacijama kad je tako malom štenetu zdravlje narušeno, kupanje može samo pogoršati njegovo stanje.

Kako pravilno okupati štene?

Kako bi prvo kupanje prošlo sa što manje trauma i stresa možete se voditi pravilima:

  • Postavite neklizajuću podlogu u kadi ili tuš kabini. Sprečićete proklizavanje šteneta.
  • Napravite lepu atmosferu, kupanje treba da postane normalna situacija za štene i nemojte forsirati psića da uđe u kadu
  • Pre tuširanja, proverite temperaturu vode kako ne bi iznenadili vašeg ljubimca
  • Vodite računa da mlaz vode ne uđe direktno štenetu u oči,uši ili nos, kao ni proizvodi za kupanje
  • Kupanje počinjete od šapa, od leđa ka stomaku. Budite pažljiviji kako se približavate vratu i glavi. Ovo je najosetljiviji deo za kupanje i možete se poslužiti mokrom krpom kako bi uklonili nečistoće

Komentari

Milan Marić
11 03 2022
Molim vas za savet. Udomili smo mešanca pre tri nedelje i veterinar je procenio da je star oko godinu dana. Nikako ne mozemo da ga nateramo na kupanje - reži i mnogo se uznemiri.
 

Vaš komentar