Zarazni kašalj

Da li vaš pas u poslednje vreme učestalo kašlje? Možda ste primetime da je bezvoljan ili odbija da jede. Tada treba razmisljati o zaraznom kašlju kao uzroku (infektivni laringotraheitis). U ovom članku ćete saznati sve o ovoj bolesti kao i kako da zaštitite ljubimca.

Koliko je ova bolest opasna?

Prognoza kod zaraznog kašlja je u većini slučajeva dobra. Pogotovo ako ste odveli psa kod veterinara na vreme. Obično bolest prođe za 7-10 dana, najkasnije za tri nedelje.

To nije slučaj ako je vaš pas već oslabljenog imuniteta. Komplikacije mogu nastati kod nelečenih slučajeva, kad pas ima neke hronične bolesti ili je bio bolestan u prethodnom periodu. Tada može razviti ozbiljniju kliničku sliku, a komplikacije poput upale pluća mogu biti fatalne.

Nakon preležane bolesti imunitet je kratkotrajan, tako da se vaš ljubimac može više puta razboleti. Mogu oboleti psi svih starosnih kategorija, a posebno su ugroženi psi koji se drže u većem broju (odgajivačnice, azili) ili oni koji posećuju veće skupove (takmičenja, izložbe). Bolest se lako širi u direktnom kontaktu pasa, po čemu je i dobila ime.

Zarazni kašalj je česta bolest kod pasa, nije striktno vezana za određenu sezonu, ali se češće javlja u proleće i na jesen.

Koji su simptomi zaraznog kašlja?

Neki psi mogu biti zaraženi i ispoljavati blage, do skoro neprimetne simptome i upravo oni najviše prenose bolest. Patogeni mikroorganizmi se kriju u organizmu, ne izazivaju simptome ali se zato lako šire u kontaktu sa drugim psima.

Inkubacija kod zaraznog kašlja traje od 3 do 10 dana. To znači da se prvi simptomi mogu javiti od 3 do 10 dana nakon kontakta psa sa uzročnicima bolesti.

Glavna karakteristika zaraznog kašlja je iznenadni kašalj, koji može ličiti kao da se psu zaglavio predmet u grlu. Kašalj može biti suv ili vlažan sa pojavom bele pene. Kašalj se javlja pri naprezanju i u mirovanju. Lako se isprovocira pritiskom na dušnik, pa se kašalaj može pojačati tokom šetnje. Ogrlica koja pritiska grlo dok pas vuče povodnik može dodatno isprovocirati kašljanje.

Pored kašlja pas može pokazivati i druge simptome: nevoljnost, nezainteresovanost za hranu, loše opšte stanje, povišenu temperaturu, povraćanje, otok krajnika, suzenje iz očiju i pojavu iscetka iz nosa.

Uzročnici zaraznog kašlja:

Ovu bolest izaziva više mikroorganizama, od njih su najčešči bakterija Bordetella bronchiseptica i Parainfluenca virus pasa (CPiV 2).

Od virusa uzročnici su:

  • Canine parainfluenza virus (CPiV 2),
  • Influenza A virus,
  • Canine adenovirus 2 (CAdV 2),
  • Canine herpesvirus 1 (CaHV 1),
  • Reoviruses
  • Canine morbillivirus (CDV)
  • Canine respiratorni coronavirus (CrCoV).

Bakterijski uzročnici su:

  • Bordetella bronchiseptica
  • Retko: Mycoplasma, klebsiella, pseudomonas

Kako se bolest dijagnostikuje?

Ako posumnjate da je vaš pas dobio zarazni kašalj treba da posetite veterinara što pre. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike. Jasno izražena klinička slika i detaljan opis promene posnašanja psa su obično dovoljni za postavljanje dijagnoze. Krvna slika i biohemijski parametri ne moraju biti promenjeni. Kod nekomplikovanih slučajeva nema potrebe za specijalističkim pregledima. U koliko veterinar posumnja na upalu pluća onda će naložiti da se uradi rendgen pluća.

Terapija:

U skladu za težinom kliničke slike veterinar će prepisati antibiotike i potpornu terapiju. Mogu se prepisati antitusici (lekovi koji će umiriti kašalj) u zavisnosti od toga da li se javila upala pluća ili ne. U slučajevima gde se upala pluća razvila, sirupi koji zaustavljaju kašalj se ne smeju davati. Inhalaciona terapija može biti blagotvorna, a savetuje se i smanjenje fizičke aktivnosti u periodu od 2-3 nedelje.

Kako se bolest ne bi dalje širila važno je da izolujete psa. Ovo može biti teško ako u stanu imate više pasa. Uzročnik se širi u direktnom kontaktu kao i kapljično, preko činija za hranu i vodu i zajedničkih igračaka. Kada psa vodite u šetnju izbegavajte kontakt sa ostalim psima. U koliko je kašalj intenzivan zbog pritiska ogrlice, možete u periodu bolesti koristiti am.

Prevencija:

Šta možete da uradite da smanjite pojavu zaraznog kašlja? Održavajte higijenu mesta gde pas spava, menjajte i perite redovno činije za hranu, vodu i igračake. Ako imate više pasa, higijena treba da bude na visokom nivou. Neće samo prisustvo virusa i bakterija izazvati zarazni kašalj među psima, na izbijanje zaraze utiče izloženost stresu (duga putovanja) i neadekvatni higijenski uslovi, kao i toplota i vlažnost prostorija u kojoj borave psi.

Redovno vakcinišite psa, tako ćete stvoriti imunitet za neke od uzročnika zaraznog kašlja. Dodatno, postoji vakcina protiv Bordetellae bronchisepticae. Ovim ćete pokriti glavne uzročnike zaraznog kaslja i smanjiti rizik od infekcije. Imunitet traje 6-8 meseci. Zato se kod pasa koji žive u odgajivačnicama ili često posećuju skupove( izloćbe i takmičenja) savetuje vakcinacija dva puta godišnje, dok je za ostale pse dovoljno jednom godišnje izvršiti imunizaciju.

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar