Nemački špic - Pomeranac

Pomeranac, nemački pomeranski špic ili Boo je tip rase nemačkog špica. Postoji dosta zabuna oko naziva ovog psa pa je potrebno prvo to razjasniti.

Nemački špic pripada FCI grupi V - špic tip i primitivni tip rasa. U okviru ove rase razlikujemo više tipova u zavisnosti od visine i građe: vučji špic ili keeshond visine od 49cm, veliki špic visine od 46cm, srednji špic visine od 34cm, mali špic visine od 26cm i patuljasti špic ili pomeranac visine od 20cm.

Iz ovoga je jasno da su pomeranci tip rase nemački špic koji dostiže visinu između 20 i 22cm, a ne odvojena rasa psa.

Primerci koji imaju visinu ispod 18cm ne bi smeli da se koriste za dalje parenje i ako to neki odgajivači rade. Ove špiceve nazivaju ultra mini pomeranac, medvedić boo pomeranac, teacup pomeranac. Po FCI standardu nisu priznati i sa sobom nose odredjene genetske anomalije i zdravstvene probleme. Mnogi smatraju da odgajivači teacup primeraka koriste nedozvoljene mere kako bi dobili minijaturne jedinke.

Boo je čuveni pomeranac koji je proslavio ovu inače popularnu rasu. Njegova vlasnica, Irena Ahn je zaposlena u Facebook-u i napravila je profil za svog psa stavljajući naziv Boo najslađi pas na svetu ( Boo pomeranian cutest dog on the world). Boo je iz zdravstvenih razloga bio ošišan i ličio je na plišanu igračku pa je zbog svog izgleda stekao planetarnu popularnost. I dalje kad ukucate u bilo koji pretraživač „najslađi pas na svetu“ izaćiće Boo. Po njemu se prave plišane igračke i napisane su dve knjige o njegovim dogodovštinama koje su prevedene na preko 10 jezika.

ISTORIJAT

Pomeranac je dobio ime po regiji iz koje potiče - Pomeranije koja se nalazi na teritoriji Nemačke i Poljske, duž Baltičkog mora. Kao i svi psi tipa špic, potiču od krupnih radnih pasa iz arktičke oblasti koji su korišćeni u lovu, kao čuvari i za nošenje tereta. Sam naziv „špic” potiče od nemačke reči koja označava nešto šiljasto, a dobili su ga zahvaljujući svojoj špicastoj glavi nalik na lisicu.Pouzdanih zapisa i dokumenata o rasi nema sve dok pomeranac nije stigao u Veliku Britaniju. Razvoju rase su doprinela dva člana britanske kraljevske porodice, a 1767. godine je kraljica Šarlota donela dva primerka ove rase na dvor koji su ovekovečeni na slikama gde se vidi da su krupniji nego što je to današnji standard rase. Široku popularnost je rasi donela kraljica Viktorija, unuka kraljice Šarlote. Ona je osnovala veliku odgajivačnicu pomeranaca. Njen ljubimac, pomeranac kog je uvezla iz Italije, se zvao Marko i bio je sitnije gradje od tadašnjeg proseka. Stekao je popularnost nakon što je na izložbi 1891.godine osvojio brojne nagrade. Od tada manji primerci pomeranaca postaju aktuelni, a postoje podaci da se veličina pomeranaca tokom postojanja rase smanjila za 50%.

Među istaknutim ličnostima koji su imali pomerance je zabeležen Mikelanđelo, pas ga je pratio dok je oslikavao Sikstinsku kapelu, zatim Isak Njutn i Mocart, a Šopen je posvetio valcer pomerancu svoje devojke.

KARAKTERISTIKE

Izgled: Špicevi se odlikuju lepim dlačnim pokrivačem sa raskošnom podlakom. Posebno je upadljiva snažna griva (kragna) na vratu i kitnjasto odlakan rep, koga ponosno nosi iznad leđa.

Glava je slična lisičjoj, sa okretnim očima i špicastim malim ušima što ovim psima daje odvažan izgled.Kod pomernca je zubalo makazasto, ali se toleriše neznatan nedostatak premolara. Dozvoljeno je i klještasto zubalo. Uši su male, trogalste i uvek usadjene visoko i uspravne.

Rep je visoko usađen, srednje dug i kitnjast, bogato odlakan.

Dlaka: Ima duplu dlaku: dugu, pravu, odstojeću pokrivnu i kratku, gustu kao vata podlaku. Glava, uši, prednje strane prednjih i zadnjih nogu i šape su sa kratkom i gustom dlakom. Preostali deo tela odlakan je dugom i bogatom dlakom, koja nije talasasta, kovrdžava ili kuždrava. Na leđima nije razdeljak. Vrat i plećke pokriva gusta griva. Zadnja strana prednje noge je dobro odlakana, zadnje noge od sapi do skočnog zgloba raskošno odlakane, rep je žbunasto odlakan.

Boja dlake: dozvoljene su im sve boje, tako može biti bele, braon, oranž, vučje siv i ostale boje.

Visina je od 20 do 22cm, visina ispod 18cm je nepoželjna. Težine oko 2 do 3.5kg.

Temperament: Ovo su pametni i živahni psi, razdragani i prijatejski nastojeni prema ljudima. Vole decu i sve članove porodice, ali mogu biti agresivni prema drugim psima, čak i prema velikim. Ovo se rešava pravilnom dresurom sa kojom se počinje još dok je pas štene. Mogu biti nepoverljivi prema strancima, uvek su na oprezu i na promenu reaguju lajanjem, tako da spadaju u veoma glasne pse. Na žalost, često lajanje može preći u lošu naviku. Pomeranac je pas koji teži tome da postane zvezda i uvek bude u centru pažnje. Voli da se ističe i da preuzme komandu ukoliko mu to dozvolite. Ako ih pustite da vode glavnu reč i budu tvrdoglavi, nećete uspeti pravilno da vaspitate psa. Idealni su za porodice sa malo starijom decom koja shvataju da pomeranac nije igračka, čak i ako izgleda tako.

ZDRAVLJE

Očekivani životni vek pomeranaca je između 12 i 16 godina. Spadaju u zdrave pse koji nemaju urodjenih zdravstvenih problema. Ono šta se češće može javiti je iščašenje kolena. Skloniji su pojavi kamenca i mogu rano ostati bez zuba. Zato se savetuje ishrana suvim, kvalitetnim granulama. Legla su im jako mala, pa ženka ima najčešće samo dva štenca. Dobro podnose hladno vreme, veći problem predstavljaju previsoke temperature usled kojih mogu doživeti toplotni udar ili sunčanicu.

ISHRANA

Generalna preporuka je da pomeranci jedu suvu, granuliranu hranu visokog kvaliteta. Ovakva ishrana omogućava pravilan razvoj i maksimalan kvalitet bujnog krzna. Suva hrana doprinosi dobroj oralnoj higijeni i smanjuje stvaranje zubnog plaka. Pomeranci su skloni dentalnim problemima tako da je posebna pažnja usmerena na održavanje higijene zuba. Hrana koju izaberete treba da odgovara uzrastu psa ( štene, odrastao pas ili senior). Uvek se pridržavajte preporučene doze sa pakovanja hrane jer gojaznost predstavlja ozbiljan problem za toj pse. Takođe, izbor poslastica je važan, pogotovo u periodu dresure kada se koriste u većim količinama. Davanje neadekvatinih poslastica u prevelikim količinama može dovesti do gojaznosti. Prekomerna telesna težina loše utiče na celokupno zdravstveno stanje Vašeg ljubimca i stvara preveliko opterećenje na inače krhke zglobove. Pola kilograma viška na njihovu kilažu može uticati na skraćenje životnog veka. Zato se vodite time da je za Vašeg psa najbolje obezbediti malu količinu visoko kvalitetne hrane.

NEGA

Posebnu pažnju treba posvetiti nezi bujne dlake ovog psa kako bi krzno imalo pun sjaj. Puno se ljinjaju te je četkanje kvalitetnom četkom preporučljivo svakog dana. Šišaju se najmanje jednom na dva meseca. Obzirom na svoju veličinu, idelani su za držanje u stanu, uz redovne šetnje. I ako su prirodno živahni, nije im neophodno često i dugo istrčavanje. Kako su mali rastom potrebu za kretanjem im možete zadovoljitii pravilnim izborom igračaka i aktivnosti u stanu. Pored toga je dovoljna jedna duža šetnja dnevno ili jednostavno pustite psa sa povodnika da se sam slobodno istrči. Nije preporučljivo da dugo ostaje sam u stanu jer može postati nervozan i sklon uništavanju nameštaja. Neophodno je obezbedtiti im dovoljno igračaka kako bi lakše podneli vreme koje provode sami. Ovo su nežni i krhki psi pa morate biti pažljivi prema njima, pogotovo ako imate jako malu decu u kući. Ne smete ih ispuštati iz vidokruga jer svako grubo tretiranje ljubimca može dovesti do njegovog povređivanja. Ovo se odnosi i na šetnju, jer opasnost predstavljaju i drugi, veći psi koji mogu u igri povrediti Vašeg ljubimca. Pored redovne higijene ušiju, noktiju i zuba, psa je neophodno redovno vakcinisati i štiti od spoljnih i unutrašnjih parazita.

DRESURA

Pomeranci spadaju među inteligentnije toj pse. Adekvatna dresura i socijalizacija su nephodni zbog prirodne tvrdoglavosti ovog psa. I ako izgledaju bezazleno umeju prilično da se inate i teže da postanu dominantni. Obzirom na njihovu inteligenciju, uz pravilnu dresuru se svi ovi problemi otklanjaju. Na kraju dobijate psa koji je zadovoljan i dobro prilagođen porodici. Naučite ga osnovnoj komandi dođi i hodanju uz nogu, ovi psi su mali ali neustrašivi pa se u šetnji mogu suprotstaviti velikim psima.

U koliko nikad niste imali psa, dresura pomeranca Vam može biti izazov. Možete potražiti savet od stručnjaka. Najvažnije je da budete dosledni i odlučni kao da ispred sebe imate velikog psa. Pomeranac je pas malog rasta ali je zadržao jak karakter svojih predaka koji su vukli sanke.

Birajući pomeranca za ljubimca imaćete pored sebe psa koji je izgledom privukao kraljevsku porodicu, psa koji će uvek biti spreman da se igra sa vama, da nauči nove trikove, prijateljski nastrojenog i uvek spremnog da pokaže koliko Vas voli.

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar