Vodič za ishranu šteneta

Uskoro očekujete štene u svom domu? Šta sve treba da znate pre nego što izaberete hranu za Vaše štene? Osnova pravilnog razvoja novog ljubimca je pravilna ishrana. Izbor hrane za štence je sve veći i nije lako odlučiti koja hrana je najbolja,a u isto vreme prihvatiljiva za Vaš budzet i vreme koje ste spremni da odvojite. Česta pitanja novih vlasnika su: Koja je hrana najbolja? Koliko obroka dnevno štene treba da ima? Koju količinu hrane treba ponuditi? Koje poslastice treba davati? Odgovore na sva ova pitanja ćete naći u tekstu.

Neki vlasnici su u dilemi da li da kuvaju hranu, da kupuju gotove granule ili da se opredele za BARF (biološki odgovarajuća sveža hrana) ishranu. Kuvanje hrane je jako zahtevan proces koji oduzima mnogo vremena. Greška je davati psu ostatke od obroka ukućana već treba pažljivo pripremati obrok koji će sadržati sve neophodne hranjive materije i vitamine. Obrok treba da sadrži proteine najvećim delom iz mesa. To ne znači da je dovoljno psu davati samo meso, već mora da sadrži kvalitetan izvor ugljenih hidrata (povrće i žitarice sa niskim glikemijskim indeksom), vlakna i vitamine. Ukoliko želite da kuvate psu obroke, najbolje je da se konsultujete sa stručnjakom. Zato se većina vlasnika odlučuje za gotove granule. Tako obroci postaju jednostavni i bez bojazni da će Vašem štenetu nedostajati nešto od vitamina i važnih nutrijenata.

BARF način ishrane je popularan u poslednje vreme i zasniva se na ideji da psu treba obezbediti ishranu što sličniju prirodnoj. Podrazumeva da namirnice dolaze u sirovom obliku: sirovo meso, iznutrice, voće, povrće sa dodatim vitaminima i mineralima. Danas postoje proizvođači koji pripremaju ovakve obroke umesto Vas i dostavljaju ih u zamrznutom obliku. Vlasnici koji se opredele za ovaj vid ishrane opravdavaju povećan utrošak novca i vremena na ovakav vid ishrane time što primećuju sjajnije zube, dlaku i krzno kod svog ljubimca, jači imunitet i manju proizvodnju izmeta. Mišljenja veterinara su oprečna, mnogi smatraju da ovaj vid ishrane psa izlaže riziku od salmoneloze i deficitu kalcijuma i drugih vitamina, pa je ne preporučuju štencima. Zbog visokog udela proteina ne preporučuje se psima sa bubrežnim oboljenjima.

U prvim danima života šteneta, idelana hrana je majčino mleko jer sadrži sve neophodne nutrijente za pravilan rast i razvoj. U prvih mesec dana štene jako brzo raste i učetvorostruči svoju telesnu masu pa je pravilna ishrana ključna. Štenci obično smanjuju sisanje sa rastom prvih zuba, između 3 i 4. nedelje života,a potpuno odvikavanje može da traje do 7-8. nedelje . Ako niste u mogućnosti da obezbedite majčino mleko u ovom periodu najbolje je da kupite neko od mleka u prahu namenjeno štencima. Ovo je hrana koja je najsličnija kujinom mleku po sastavu. Sadrži lakosvarljive proteine i neophodnu količinu masti i laktoze.

Starteri su kategorija hrane koja služi za postepen prelazak štenaca sa mleka na čvrstu hranu. Starterima se može dodati voda kako bi se napravila kaša koju će štene lakše jesti u prvim danima odvikavanja od mleka. Granula startera je manja i masnija, pogodna za štence koji tek uče da žvaću. Obično se koristi do 2-3. meseca života, kada se prelazi na puppy varijante. Hrana namenjena štencima se kod mini rasa (do 10kg) koristi do 9-10.meseca starosti, kod srednjih (11-25kg) do navršenih godinu dana, kod velikih rasa (25-45 kg) treba produžiti taj period od 15-18 meseci dok se kod gigantski rasa (45-90kg) produžava i do navršene 2. godine života. Hrana za odrasle pse sadrži manje masti i proteina pa je energetski slabija od hrane za štence. Kada štene završi svoj razvoj smanjuju se dnevne energetske potrebe. To znači da ako nastavite da hranite odraslog psa hranom za štence višak masti i proteina iz hrane će preći u masno tkivo i imaćete gojaznog psa.

Štene obično dolazi u Vaš dom sa puna dva meseca ili više, što znači da je već odviknuto od sisanja i adaptirano na ishranu čvrstom hranom. Najbolje je da se kod odgajivača raspitate šta je pas jeo do tad i obezbedite lagani prelaz u koliko želite da menjate dotadašnji način ishrane. Samo odvajanje od majke, braće i sestara i promena okruženja predstavljaju stres za štene. Stoga je dobro da promena ishrane dođe posle adaptacije šteneta na nov dom. Ceo proces prelaska na drugu hranu treba da traje oko 7 dana:

  • Dan 1. i 2. se daje 75% stare hrane, a 25% nove hrane
  • Dan 3. i 4. se daje 50% stare i 50% nove hrane
  • Dan 5. i 6. se daje 25% stare hrane i 75% nove hrane

Često su štencima oči gladnije nego što im stomak ima mesta pa morate voditi računa o količini i vremenu hranjenja. Na početku, do 2.meseca starosti, kada se štene još navikava na hranu, treba da ima 4-6 obroka dnevno. Između 2 i 3. meseca života se to smanjuje na 5-6 obroka, od 4-6 meseca je to 4-5 obroka dnevno, a posle 6. meseca 3 obroka dnevno. Od 9. meseca pas hrani 1-2 puta na dan do kraja života, obično ujutro i uveče.

Količina komercijalne hrane koju delite na ovaj broj obroka je definisana na pakovanju, kao dnevna količina koju pas treba da unese za ceo dan. Na pakovanju postoji tabela u kojoj je tačna gramaza granula koje pas treba da pojede za ceo dan u zavisnosti od starosti i težine koju će imati kao odrastao pas. Vodite računa, većina proizvođača navodi kao parametar očekivanu telesnu masu koju će Vaše štene da ima kao odraslo, a ne trenutnu telesnu masu štenenta. Ovo su samo preporuke i mala odstupanja u količini hrane su normalna. Nisu svi štenci jednako aktivni pa slobodno prema tome korigujte i količinu granula koju ćete ponuditi štenetu. Pravilo je da hranu koju sipate u činiju ostavite 15 minuta, maksimalno do pola sata i sve šta pas nije pojeo sklonite. Uvek pratite kondiciju šteneta ili se savetujte sa veterinarom ako mislite da je štene gojazno ili pothranjeno.

Hrana za štence u premium i super premium kategoriji je podijeljena prema veličini granule na mini, medium i maxi granulu ( sa varijacijama u nazivu:small, toy, giant, large). Postoje i hrane sa oznakom “all breed”, koja podrazumeva da je hrana odgovarajuća za sve rase i veličine štenaca. Pored očigledne razlike u veličini vilice pa shodno time i veličini granule, postoji razlika u nutritivnim potrebama malih pasa i gigantskih rasa. Metabolizam malih pasa je brži nego kod velikih pa je hrana namenjena mini rasama energetski jača od hrane namenjene velikim rasma. Oni sazrevaju brže pa traže veći procenat proteina, masti, kalcijuma i fosfora. Njihov želudac je mali te ne mogu uneti velike količine hrane tako da mini granula treba da ima veću energetsku gustinu, što se obično postiže većim udeom masti nego što ima maxi granula. Sa druge strane, veliki psi sazrevaju sporije te moraju duže da jedu puppy formule. Njihov želudac je većeg kapaciteta pa granula treba da bude manje energetske gustine kako štene ne bi unelo preveliku količinu nutrijenata. Pored toga, granule namenjene velikim i gigantskim rasama sadrže dodat hondroitin i glukozamin kako bi se obezbedio pravilan rast i razvoj koštanog sistema.

Kada birate komercijalnu, suvu hranu za Vaše štene odluku donosite na osnovu sastava hrane i novca koji ste spremni da izdvojite. Bitno je da rastumačite sve podatke koje proizvođač navodi na pakovanju kako bi mogli da donesete što bolju odluku. U tome Vam može pomoći naš tekst: pravi izbor hrane za vašeg psa. Ukratko, kada gledate sastav hrane pratite prvih 5 do 10 sastojaka, oni su napisani redom, prema količini u kojoj su zatupljeni. Ako je prvi sastojak žitarica ili njen derivat to znači da hrana ima više žitarica nego mesa i treba je zaobići. Psi su mesojedi i balansirana hrana pre svega treba da im obezbedi kvalitetne proteine od odabranih delova mesa i kvalitetnih iznutrica. U prirodi su psi lovili i jeli ceo plen, zajedno sa sadržajem želuca i tako unosili pored proteina, neophodna vlakna i nutrijente. Znak da držite odličnu hranu je sastav koji reflektuje prirodnu ishranu psa, da ima što više namirnica koje su po kvalitetu za ljudsku upotrebu i što preciznije definisane poreklom. Pored proteina, gledate količinu i izvor ugljenih hidrata. Kvaliteni izvori ugljenih hidrata su spelta, ovas, integralni pirinač, kinoa, bundeva, amarant . Vlasniku mora da bude jasno šta hrana sadrži pored mesa kako ne bi bio u zabludi čime hrani svog ljubimca. Pored sastava je bitan i analitički sastav, gde je naglašen procenat proteina, masti, vlakana i vitamina. Potrebe štenaca u proteinima i kalorijama su veće nego kod odraslih pasa: minimum 22% proteina i 8% masti, dok je za odrasle pse minimum 18% proteina i 5% masti.

Na primeru Acana Heritage Puppy i Junior rastumačićemo Vam sastav i zašto mislimo da je to jedna od najkvalitetnijih hrana koje možete ponuditi Vašem ljubimcu:

Sveža piletina (16%), dehidrirana piletina (13%), dehidrirana ćuretina (13%), crveno sočivo, ceo zeleni grašak, sveže pileće iznutrice (jetra, srce, bubreg) (6%), pileća mast (6%), sveža cela jaja (4%), sveži ceo iverak (4%), dehidrirana haringa (3%), ulje haringe (3%), lucerka sušena na suncu (2%), zeleno sočivo, bob (2%), ceo žuti grašak, vlakna graška, sveža pileća hrskavica (2%), sušene smeđe alge, sveža cela bundeva, sveža cela muskatna tikva, sveži ceo paškanat, sveži kelj, sveži spanać, sveže lišće slačice, sveže lišće repe, sveže cele šargarepe, sveže jabuke crveni delišes, sveže kruške viljamovke, liofilizovana pileća jetra, liofilizovana ćureća jetra, sveže cele brusnice, sveže cele borovnice, koren cikorije, kurkuma, mleko čička, koren čička, lavanda, koren belog sleza, šipak.

Od prvih 10 sastojaka, 9 ih čini visoko kvalitetno meso i riba u svežem ili dehidriranom obliku, kao i jaja koja su nutritivno vredna namirnica. Proizvod ne sadrži mesne obroke, mesne prerađevine, nusproizvode klanične industrije, veštačke boje, veštačke konzervanse, sredstva za želatiniranje, pojačivače ukusa, kao ni dodatu so. Izvor ugljenih hidrata su mahunarke koje su dobar izvor energije, vlakana, a sadrže i veći procenat proteina. Ovo je grain free hrana koja ne sadrži žitarice. Dalje, u sastavu je preciziran tačan izvor masnoća ( pileća mast i ulje haringe ). Riblje ulje je kvalitetna namirnica koja ima odličan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Na kraju sledi niz odabranog voća, povrća i trava koje imaju pozitivan uticaj na opšte zdravlje i kondiciju. Bundeva je visokovredna namirnica zbog sadržaja vlakana i vitamina. Koren cikorije je prebiotik i podržava zdravu mikrofloru digestivnog trakta. Jabuke su bogate vlaknima i vitaminima, borovnice i brusnice su bogate antioksidansima. Procenat proteina je 31%, a procenat masti je 17% što ispunjava sve zahteve za optimalan rast i napredovanje šteneta.

Pored Acana Heritage Puppy i Junior, od Grain Free hrane za preporuku je :

Od hrane sa žitaricama za štence preporučujemo:

Na kraju, pored redovnih obroka, u ishranu šteneta su uključene poslastice i nagradice, zato je često pitanje vlasnika da li davati i koliko poslastica. U prvih par meseci će štene savladati mnoge zadatke koje stavite ispred njega: učićete ga da obavlja nuždu na pelenu. Kad dođe vreme za izlazak napolje, da to obavi van kuće,učićete ga da sedne, da ne laje i da zna gde mu je mesto. Prilikom obuke je potrebno štene nagraditi za svaku dobro obavljenu komandu, a to se obično radi sa hranom/poslasticama. Poslastice koje su u ponudi, pogotovo one pristupačnije nisu kompletni obroci, već samo dodatak ishrani, jer ne sadrže sve neophodne nutrijente. Generalno je pravilo da poslastice ne čine više od 10% energentskih potreba u toku dana. Na primer, ako štene treba da unese 400 kcal u toku dana, onda poslastice ne treba da čine više od 40kcal, dok ostalih 360kcal treba da unese iz kompletnog obroka. Većina proizvođača poslastica na pakovanju navodi preporuku za dnevni unos. Ako pogledate sastav birajte poslastice koje sadrže manji procenat masti i veštačkih dodataka. Masnoća se dodaje kako bi učinile poslastice primamljivijim, kao i veštačke boje, zaslađivači i so. Druga bitna stvar je da birate poslastice koje po veličini odgovaraju vilici šteneta. Kao i granule, poslastice dolaze u mini, medium i maxi veličinama.

Posebna kategorija su dental poslastice za pse koje doprinose održavanje zubne higijene. One pomažu uklanjanu kamenca, neutrališu neprijatan zadah i odlična su dopuna sprejevima i pastama za zube.

Komentari

Aleksandar
11 03 2022
Veoma lep i poucan tekst.
 

Vaš komentar