Suva ili vlažna hrana?

Na tržištu postoji ogorman izbor hrane za pse i mačke u suvom i vlažnom obliku. Teško je doneti odluku kako da hranite Vašeg ljubimca. Kroz ovaj tekst želimo da Vam objasnimo razlike suve i vlažne hrane, prednosti i mane jedne i druge, kako bi lakše doneli odluku.

Prema podacima, vlažna hrana je raširenija u ishrani mačaka dok se vlasnici pasa češće odlučuju za suvu hranu.

Ono šta treba naglasiti kad razmišlajte o ishrani vlažnom hranom je da uzimate u obzir isključivo hranu koja je označena kao kompletan obrok. Jedno takva vlažna hrana može obezbediti sve neophodne hranjive materije Vašem ljubimcu. Ako na pakovanju stoji: poslastica ili dopunska hrana to je obrok koji nije nutritivno kompletan i ne obezbedjuje sve neophodne nutrijente Vašem ljubimcu. To su dopunske hrane koje se daju uz kompletan suv ili vlažan obrok jer ishrana isključivo ovakvom hranom može dovesti do deficijencija i zdravstvenih problema.

Prvo da pojasnimo razliku između suve i kompletne vlažne hrane. Nema velike razlike u neophodnim hranjivim sastojcima između ova dva tipa hrane. Osnovna razlika suve i vlažne hrane je u sadržaju vode. U zavisnosti od proizvođača, vlažne hrane sadrže između 60 i 87% vode, dok suva hrana ima manji sadržaj, između 8 i 10%.

Šta je poluvlažna hrana?

Ima manje ovih proizvoda na tržištu, to je hrana koja je po sadržaju vode između suve i vlažne hrane, od 15 do 40%. Vlasnici nekad biraju ovu hranu jer imaju ljubimca koji je izrazito izbirljiv ili teško vari druge hrane. Mana ove hrane je njeno čuvanje, jer je zbog sadržaja vode sklonija kvaru i plesnivosti. Sve više ovi proizvodi prelaze u kategoriju dopunskih proizvoda jer ne mogu obezbediti sve nutrijente, što se posebno odnosi na sadržaj vlakana. Takodje imaju veće količine soli i šećera u sastavu što ne odgovara svim psima.

Šta utiče na izbor hrane?

Da li ćete se kao vlasnik psa ili mačke odlučiti za suvu ili vlažnu hranu ili pak kombinaciju zavisi od više faktora. Na Vaš izbor će uticati prvo izbirljivost Vašeg ljubimca, neki ne žele da jedu suvu ili vlažnu hranu. Dalje će uticati budzet koji ste spremni da izdvajate na hranu, vreme koje možete da posvetite hranjenju, starost Vašeg ljubimca, a u nekim slučajevima njegovo zdravstveno stanje.

Koje su prednosti i mane vlažne hrane?

Prednosti:

 • Vlažna hrana je zbog sadržaja vode primamljivija Vašem ljubimcu. Visoke je palatabilnosti i rado je konzumiraju, stoga je čest izbor kod izbirljivih ljubimaca.
 • Zbog visokog sadržaja vode čini ljubimca sitim a istovremeno obezbeđuje dodatnu količinu tečnosti. Zato je dobra za ljubimce koji ne vole da piju vodu.
 • Lako se žvaće i pogodna je za seniore i životinje koje imaju problema sa zubima i žvakanjem.
 • Može se podgrejati što podstiče ljubimce sa slabijim apetitom da jedu.

Mane:

 • Čuvanje ove hrane nakon otvaranja zahteva frižider kako se ne bi pokvarila, a nakon otvaranja ima kratak rok.
 • Ako je životinja sklona stvaranju kamenca moraćete da uložite dodatne napore u oralnu higijenu.
 • Cena ove hrane je veća nego granulirane i zahteva više prostora za čuvanje.

Koje su prednosti i mane suve hrane?

Prednosti:

 • Daje se u manjim količinama nego sto je to slučaj sa vlažnom hranom.
 • Njeno čuvanje je lako i ima dug rok trajanja.
 • Dostupna je u velikim pakovanjima pa ne zahteva čest odlazak u prodavnicu.
 • Tvrda granula pozitivno deluje na uklanjanje naslaga na zubima
 • Granula je dizajnirana u mnogobrojnim veličinama i oblicima, svaki ljubimac može da pronadje šta mu odgovara
 • Kombinuje se odlično sa interaktivnim igračkama i dodatno stimulše ljubimca na igru

Mane:

 • Energetski je koncentrovana, ako se ne pridržavate preporuka za hranjenje sa pakovanja može dovesti do gojaznosti. Ovo se posebno odnosi na mačke i male rase pasa jer je za njih i 10g hrane višak koji na duže staze može dovesti do prekomerne težine.
 • Zahteva veći unos vode, ako Vaš ljubimac nije ljubitelj vode neće unositi dovoljno tečnosti.
 • Treba obratiti pažnju na sastav, granule nižeg kvaliteta sadrže više žitarica i malo ili ni malo mesa, aditive, veštačke boje, konzervanse.
 • Nekad zahteva puno lutanja i testiranja hrane različitih proizvodjača dok ne pronadjete adekvatnu vrstu.

Postoji uverenje vlasnika da psi i mačke zahtevaju raznovrsnu ishranu. Ovo je pogrešno, za Vašeg ljubimca je najbolja jednolična ishrana. Kada zajedno sa ljubimcem pronadjete vid ishrane koji odgovara, bilo da je to suv ili vlažan obrok, držite se toga. Često menjanje hrane može dovesti do digestivnih smetnji. Kako pas stari i menja nutritivne zahteve, hranu treba menjati u dogovoru sa veterinarom.

Najboja hrana je ona koju pas rado jede i dobro vari a istovremeno mu osigurava zdravlje, dobar imunitet i kvalitetan život. Sve to treba uklopiti sa Vašim budzetom, vremenom i obavezama koje imate. Krajnji cilj je da obezbedite kvalitetan obrok jer je balansirana ishrana osnova zdravog života Vašeg ljubimca.

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar