Pravi izbor hrane za vašeg psa

Jedna od većih dilema novih vlasnika pasa ali i onih iskusnijih je pitanje ishrane ljubimca. Većina vlasnika se nađe pred pitanjem da li postoji najbolja hrana i kako izabrati baš onu pravu u izuzetno širokoj ponudi na tržištu. Ovaj članak će Vam približiti bitne aspekte izbora hrane za pse kako bi lakše doneli odluku pri kupovini hrane.

Pitanja na koja ćete naći odgovor su:

 • Koje kategorije hrane postoje i koje su razlike među njima
 • Zašto je bitno čitati sastav hrane
 • Koje su nutritivne potrebe pasa
 • Uporednu analizu proizvoda koje izdvajamo iz naše ponude

Prema sastavu i kvalitetu sva hrana za pse se može podeliti u tri kategorije: ekonomska, premium i super premium hrana.

Hrana iz ekonomik klase je najjeftinija pa stoga i najlošijeg kvaliteta. Ukoliko ste u mogućnosti treba izbegavati dugotrajnije hranjenje Vašeg ljubimca ovakvom hranom. Vaš pas neće imati koristi od ishrane ovakvom hranom obzirom na njen sastav. Dnevne potreba psa za proteinima su velike obzirom da su psi mesojedi, taj procenat ide od 20-30%. Pas te proteine može uneti od namirnica životinjskog ili biljnog porekla. Naravno, za Vašeg psa su najprirodniji proteini koji dolaze iz mesa. Kod ekonomik hrane je procenat proteina iz mesa nizak i dolazi iz loših izvora. Retko ćete na deklaraciji ove hrane pročitati da sadrži meso jer su izvori proteina iznutrice lošijeg kvaliteta, mesna brašna i mesni nusproizvodi niskog kvaliteta( delovi životinja koji nisu namenjeni ljudskoj ishrani). U klaničnoj industriji se od jednog trupa za ljudsku ishranu iskoristi nešto manje od 50%, osatatak su nusproizvodi (papci, perje, kljun,koža,kosti, krv, pluća…). Ovi delovi se koriste za proizvodnju hrane za kućne ljubimce nižih kategorija kao i u drugim industrijama ( đubriva, sapuni, gume…). Proizvođači bojih robnih marki nikad ne koriste ove delove životinja jer njihov sastav, pa samim tim i kvalitet, znatno varira od serije do serije.

Druga po redu bitna karakteristika ekonomik hrane je veliki procenat jeftinih žitarica kao što su kukuruz, soja i pšenica. Iz ovih žitarica pas dobija proteine i energiju. Proteini žitarica nisu kompletni, slabije se iskorišćavaju jer se teže vare. Stoga je često potrebno dati ljubimcu veće količine ovakvih granula što ima za rezultat veću proizvodnju izmeta. Takođe, ekonomik hrana sadrži pojačivače ukusa, veštačke boje i dodate soli koji mogu otežati prelazak na hranu bolje kategorije. Pas vremenom postaje zavistan od ovakve hrane, traži da je jede sve više i ako mu ponudite kvalitetnije granule može ih odbiti i otežati prelazak na kvalitetnu ishranu.

Sa ekonomske strane možete sami proračunati koja je cena ishrane naizgled jeftinim granulama. Često su preporučene dnevne količine ekonomik hrane veće nego što je to slučaj sa kvalitetnim granulama pa su mesečne količine koje pas pojede veće. Na ovo dodajte trošak odlaska veterinaru. Zdravlje Vašeg ljubimca umnogome zavisi od kvalitetne ishrane. Naš savet je da dobro razmislite pre nego što se odlučite da ljubimca hranite granulama najnižeg kvaliteta. Psi su mesojedi te je neophodno da hrana na prvom mestu sadrži meso, a tek onda u manjim količinama i druge sastojke.

Hrana iz premium kategorije sadrži meso, iznutrice i mesne nusproizvode višeg kvaliteta. Umesto jeftinih žitarica poput soje sadrži pirinač koji je nutritivno kvalitetniji. Procenat ugljenih hidrata u obroku ide od 30-70%, to je značajan udeo u ishrani psa pa je potrebno voditi računa o izvoru iz kojih ih dobija. Što se tiče proteina, u premium brendovima najčešći izvor proteina iz mesa je piletina. Obratite pažnju da hrana premium kvaliteta sa ukusom jagnjetine, ribe ili drugog mesa sadrži manji procenat ovih proteina, u osnovi sadrži piletinu i nusproizvode, a napomenuti protein je samo dodatak. Prednost premium hrane je dostupnost i široka rasprostranjenjenost u prodaji. U Za razliku od ekonomik hrane, premium hrana ne sme da sadrži pojačivače ukusa i veštačke boje. Međutim, može sadržati soli i konzervanse. Kako se granule ne bi kvarile konzervansi su potrebni, ali postoje dobri i loši konzervansi. Birajte hranu sa prirodnim konzervansima kao što je vitamin C i E dok treba izbegavati hranu sa: etoksikvin (Ethoxyquin- E324), butilni hidroksitulen (BHT) i butilni hidroksianizol (BHA). Prirodni konzervansi su blažeg i kraćeg dejstva ali su neuporedivo zdraviji. Pored izvora proteina,ugljenih hidrata i aditiva, treba obratiti pažnju i na poreklo masti. Kvalitetna hrana sadrži masti i ulja koja nisu visokoprcesuirana i za koje je navedeno poreklo. Suva hrana sadrži od 8-18% masti koje mogu poticati iz: ribe, životinjske masti ( svinjska, živinska) i biljaka (suncokret, kanola, lan). Masti su važan izvor energije i neophodne za funkcionisanje ogranizma ( resorpcija vitamina, sinteza hormona, izgradnja ćelija). Stoga je važno obezbediti kvalitetne masti u optimalnoj količini. Uvek je bolje birati hranu sa masnoćama životinjskog porekla.

Jedna od karakteristika premium hrane je što možete birati granule koje su prilagođene uzrastu i veličini psa. Premium i super premium brendovi su razgranali ponudu, pa možete pronaći granule različitih dimenzija prilagođene veličini psa. Mini granule su namenjene manjim pasminama težine do 10kg,a medium granule su za pse srednje veličine koji teže do 25kg. Ako imate psa velike rase onda potražite hranu sa naznakom maxi ili giant. Kod većine proizvođača je sastav ovih granula isti, samo je veličina granule prilagođena veličini vilice psa. Pojedini proizvođači prave razliku u sastavu, pa tako hrana namenjena mini rasama ima veću energetsku gustinu, a hrana za velike rase ima prilagođenu količinu kalcijuma i glukozamina i nešto nižu energetsku gustinu kako bi podržala koštano zglobni sistem i robustnu građu ljubimca.

Kako izabrati hranu prema uzrastu psa?

Premium i super premium brendovi nude hranu za različite starosne kategorije psa. Ishrana šteneta zahteva veći procenat proteina, masti i veću energetsku gustinu. Preporuka je da štence hranite najkvalitetnijom hranom koju možete obezbediti kako bi osigurali pravilan razvoj u ovom osetljivom periodu. Hrana sa oznakom starter je namenjena prelaznom periodu odvajanja od sisanja i navikavanja na suvu hranu. Obično se koristi do 2. meseca starosti. Karakteristika ovih granula je visok procenat masti i proteina i sitna veličina same granule. Nakon toga, štencima manjih i srednjih rasa su namenjene puppy granule do navršene prve godine života (za mini rase do 10.meseca starosti), posle čega treba preći na granule sa oznakom adult. Rast i razvoj velikih pasmina traje nešto duže i zahteva hranjenje puppy granulama do navršenih 18 meseci. Naićićete i na pakovanja sa oznakom senior. To su granule namenjene starijim pisma koji često imaju problem prekomene težine usled smanjene aktivnosti.Glavna karakteristika ove hrane je smanjeni procenat masti.Vreme kad treba preći na ishranu namenjenu seniorima zavisi od veličine psa, očekivanog životnog veka rase kao i od nivoa aktivnosti ljubimca. Za pse velikih rasa je to obično nakon 5. godine života, dok je za srednje i manje rase taj period pomeren između 7 i 10.godine.

Pas hranjen premium granulama može da ima kvalitetan život osim ako nema specifične potrebe. Psi podložni alergijama i drugim zdravstvenim problemima zahtevaju ishranu super premium hranom ili medicinskim dijetama. Ovde se već morate detaljnije informisati o ponudi super premium proizvoda i savetovati sa veterinarom o brendovima koji nude hranu najvišeg kvaliteta za ljubimce sa specifičnim potrebama u ishrani.

Šta je najbolje šta možete ponuditi Vašem ljubimcu?

To je svakako hrana super premium kategorije koja se proizvodi pod strogo kontrolisanim uslovima. Ova hrana je u potpunosti izbalansirana i sadrži najkvalitetnije sastojke. Glavna karakteristika ove hrane je izrazito visok procenat mesa i visokokvalitetnih iznutrica iz pažljivo odabranih izvora ( ukupni udeo mesa i mesnih proizvoda u sastavu mora biti najmanje 40%). Koriste se najkvalitetniji delovi mesa za ljudsku ishranu koji se obrađuju tako da zadrže visok nivo vitamina i hranjivih sastojaka. Ima optimalan nivo masnoća životinjskog porekla ( ulja ribe ili životinjska mast) i nizak nivo ugljenih hidrata iz odabranih izvora ( bundeva, krompir, ovas, spelta,mahunarke). Kvalitetne masti su ključne kao izvor energije i neophodne za sjajnu, kvalitetnu dlaku. Super premium brendovi navode tačan izvor masti a ne samo oznaku “biljna ili životinjska mast” . Takođe, super premium hrana sadrži dodatke koji podstiču imuni sistem, varenje i štite zdravlje Vašeg ljubimca ( hondroprotektori, prebiotici, ekstrakti raznih biljaka). Ova hrana ne sadrži veštačke boje, veštačke konzervanse, veštačke aditive ni GMO sastojke. Često je obogaćena antioksidansima koji pozitivno utiču na imunitet ljubimca.

Ako pogledate analitički sastav, hrana superpremium kategorije ima najmanje 23% proteina, 14-17% masti i 2-4% vlakana. Na pakovanju super premium brendova, sastav i analitički sastav moraju biti što detaljnije i preciznije izraženi kako bi kupac tačno znao šta će njegov ljubimac dobiti.

U ovoj kategoriji je jos razgranatija ponuda hrane prema poslebnim potrebama psa:

Prema starosti: puppy za štence, junior za mlade pse, adult za odrasle pse, mature za starije pse i senior za jako stare pse

Prema veličini rase: mini za male rase, medium za srednje rase,large za velike rase i giant za ekstra velike pasmine

Prema aktivnosti i telesnoj konstituciji: za slabije aktivne ili gojazne pse light, za aktivne ili radne pse performance/aktiv

Prema zdravstvenim potrebama: za pse sa osetljivim stomakom, sa osetljivom kožom, alergijama…

Medicinska hrana koja je posebna kategorija hrane za bolesne pse i koristi se samo uz savet veterinara

U okviru ponude hrane za pse postoje i grain free linije. Ovo je hrana koja u sebi ne sadrži žitarice. To ne znači da nema ugljene hidrate, samo je njihovo poreklo drugačije: bundeva,kinoa, amarant, krompir, sladak krompir, sočivo, grašak. Ugljeni hidrati,uz proteine i masti obezbeđuju psu neophodnu energiju i ne mogu biti isključeni iz ishrane. I ako je grain free hrana prepoznata kao jedna od kvalitetnijh i tu ima puno razlike među brendovima. Prvo, bez obzira što je ova hrana bez glutena i žitarica ona i dalje može sadržati previsok nivo ugljenih hidrata. Takva hrana obično ima previše krompira ili mahunarki. Na to treba obratiti pažnju pri kupovini ove vrste hrane. Drugo,jako je bitno pročitati i ispratiti ostatak stastava. Koji je procenat i izvor proteina i masti? Sve šta smo prethodno napomenuli o značaju kvaliteta i procenta proteina i masti mora biti ispoštovano kako bi bili sigurni da Vaš ljubimac dobija najkvalitetniju hranu. Ako hrana ne sadrži sveže ili dehidrirano meso, već mesne obroke i nusproizvode i uz to ima prevelike količine ugljenih hidrata iz krompira ili mahunarki radi se o hrani nižeg kvaliteta,čak i ako ima oznaku grain free.

Nekada je ishrana grain free hranom neophodna iz zdravstvenih razloga. To je slučaj kada se utvrdi da pas ima alergiju na neke žitarice. Posebno tada treba pažljivo izabrati proizvođača i proučiti sastav hrane. Obratite posebnu pažnju na izvor i količinu masnoća. Masti su bitne za zdravlje celog organizma, a posebno za kvalitetnu dlaku. Alergije kod pasa se najčešće ispoljavaju na koži tako da je važno da masti budu iz neprerađenih izvora, sa pravilnim odnosom omega 3 i omega 6. Riblje ulje ima najpovoljniji odnos ove dve kiseline i veliki antiinflamatorni potencijal, pa umanjuje upalne procese na koži.

Kako da rastumačite sastav hrane?

Kada naučite da čitate sastav hrane biće Vam mnogo lakše da donesete odluku o izboru hrane za ljubimca. Prvo šta treba da znate je da se na pakovanju u sastavu navode redom sastojci kojih ima najviše. Tako da je najbitnije da pogledate prvih 5 do 10 sastojaka. Šta to znači? Ako na prvom mestu piše meso( piletina,jagnjetina, govedina, riba…) znači da držite hranu koja je dobra za Vašeg ljubimca jer je to sastojak koga ima najviše u hrani. To znači da će Vaš pas najveći deo proteina dobiti iz mesa, i to od kvalitetnih delova koji se koriste i u ljudskoj ishrani. Pre svega, psi su mesojedi te je najbitnija stavka pri izboru hrane gledati izvor i količinu proteina. Meso može biti sveže i dehidrirano. Dehidrirano meso predstavlja koncentrat proteina i u obradi se ne izlaže visokim temperaturama, tako da zadržava kvalitet. Ukoliko na tom mestu naiđete na termine: mesni obrok, nusproizvodi, mesne prerađevine to i dalje znači da će Vaš pas uneti proteine životinjskog porekla, ali one manjeg kvaliteta, koje su obrađene na visokim temperaturama. Ako se na prvom mestu nalaze soja, kukuruz ili bilo koje žitarice ili njihovi proizvodi onda budite sigurni da će Vaš ljubimac uneti u većoj meri proteine biljnog a ne životinjskog porekla. Psi su mesojedi, a ne biljojedi i na duže staze ovakva ishrana može dovesti do zdravstvenih problema.

Znači, kada gledate izvor proteina u hrani bitno je da uočite koliko mesa sadrži određena hrana, koliko je od toga sveže meso a koliko dehidrirano, koje je poreklo tog mesa i da li se koriste delovi koji su pogodni i za ljudsku ishranu. Ako na spisku vidite razna brašna,mesne obroke ili sastojke za koje ne znate šta su bilo bi dobro da potražite drugu hranu.

Pitanja na koja treba da odgovorite:

 • Koji je procenat proteina u hrani?
 • Da li su proteini najvećim delom životinjskog porekla ili biljnog?
 • Koji je kvalitet sastojaka životinjskog porekla ( sveže meso/ dehidrirano/ iznutrice/ nusproizvodi)?
 • Odakle potiču namirinice i da li bi bile pogodne za ljudsku ishranu?

Nakon što utvrdite poreklo proteina u hrani, treba obratiti pažnju na količinu i izvor ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati mogu poticati iz žitarica, ili kod grain free hrane poreklom iz povrća, mahunarku i voća ( grašak, leblebije, sočivo, bundeva, šargarepa, kinoa,jabuka). Ugljeni hidrati su neophodan izvor energije. Hrana koja sadrži žitarice ne mora biti loša za Vašeg ljubimca, ali je tu neophodno obratiti pažnju na količinu i izvor žitarica. Višak ugljenih hidrata opterećuje digestivni trakt kod pasa, lako prelazi u masti te dovodi do gojaznosti. Zašto se onda koriste u proizvodnji hrane za pse u tolikoj meri? Žitarice, pogotovo one lošijeg kvaliteta su daleko jeftinije od mesa i spuštaju cenu hrane. Kada birate hranu sa žitaricama treba birati hranu sa celim zrnom i to one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom se apsorbuje duže i sprečavaju nagli skok šećera u krvi. Ovakvi sastojci čine da se životnja oseća duže sita i prevenira pojavu dijabetesa. Pšenica, kukuruz i soja dovode do bržeg skoka šećera u krvi i izazivaju nadimanja,a pored toga mogu biti uzrok alergija. Ako u sastavu uočite speltu, ovas, raž, kinou, bundevu i mahunarke u manjem procentu onda držite hranu koja je dobra za Vašeg ljubimca. Još jedna napomena, kao što smo već rekli, grain free oznaka ne znači nužno visoko kvalitetnu hranu i potpuno balansiran sastav. Ovakva hrana, i ako ne sadrži žitarice,ipak može imati previsok nivo ugljenih hidrata.

Pitanja na koja treba da odgovorite:

 • Da li hrana sadrži žitarice ili je grain free?
 • Ako sadrži žitarice: koje i koliko ih ima?
 • U koliko držite grain free hranu: koji je odnos proizvoda poreklom iz mesa i biljnog porekla?

Sledeća bitna stavka su konzervansi i dodaci koji se koriste u hrani.Za konzervanse je najbolje je da budu prirodnog porekla: vitamin C ( u sastavu se navode kao askorbati i askorbinska kiselina) i vitamin E ( u sastavu se navode kao tokoferoli). Veštački konzervansi nisu dobri za Vašeg ljubimca, a neki mogu biti i kancerogeni.

Konzervansi koji ne treba da su na spisku:

 • etoksikvin (Ethoxyquin- E324),
 • butilni hidroksitulen (BHT)
 • butilni hidroksianizol (BHA)

Na kraju potražite odgovor na pitanje odakle potiču sve te namirnice? Da li su sastojci GMO porekla, da li su korišćene životinje iz slobodnog uzgoja, održivog lova i ribolova ili potiču sa farmi na kojima se životinje drže u neodgovarajućim uslovima. Da li se tokom proizvodnje životinja i biljaka koriste hormoni, antibiotici, pestcidi i druge štetne supstance.

Šta ćete još naći na ambalaži hrane,a da je bitna informacija za ishranu Vašeg ljubimca? Naićićete na odgovor na pitanje: koliko hrane moj pas treba da pojede u toku dana?

Taj podatak nalazite u tabeli sa preporukom o dnevnoj količini hrane koju pas treba da pojede na osnovu telesne mase. Bitno je napomenuti da proizvođači daju preporučenu dnevnu količinu granula koje pas treba da pojede za ceo dan, a ne po obroku. Tako da, ako imate odraslog psa koji jede dva puta dnevno onda ovu preporučenu količinu delite na dva dela. Naravno, ovo su samo preporučene količine koje se mogu modifikovati prema aktivnosti i načinu života Vašeg ljubimca.

Hrana za štence sadrži dva parametra u tabeli: starost psa u mesecima i “dog size”. Jasno je da se količina potrebne hrane vremenom menja u zavisnosti od uzrasta psa. Ovde je bitna informacija šta znači kolona “dog size” (težina psa), jer često dovodi u zabunu vlasnike te dolazi do greške pri doziranju hrane za štence. Oznaka “dog size” se odnosi na kilažu psa koju će on imati kao odrastao pas, a ne misli se na trenutnu težinu šteneta. Tako da u tabeli pronalazite kolonu sa težinom koja će odgovarati Vašem psu kad odraste, pa tražite red u kome je navedena starost šteneta u mesecima. Ovu količinu hrane delite na 2-4 obroka u toku dana, u zavisnosti od starosti šteneta.

Iz naše ponude grain free superpremium hrane izdvajamo nekoliko proizvoda:

Orijen original

Hrana proizvedena u Kanadi, od višestruko nagrađivanog proizvođača Champion Petfoods-a. Sadži namirnice koje su lokalno proizvedene i kojima je poreklo tačno poznato. Spada u grain free hrane, ne zadrži gluten i žitarice pa je pogodna i za pse sa alergijama. Sa visokim sadržajem svežeg mesa ( piletina, ćuretina, riba), čak ⅔ ukupne količine mesa je sveže. Ovo je brend koji prati whole pray koncept, što znači da su cele životinje ušle u sastav hrane. Procentualno, hrana se sastoji od 85% proizvoda animalnog porekla, dok ostalih 15% čini povrće, voće, lekovite trave i dodaci. Negativna strana ove hrane je samo njena cena.

 • Visok sadržaj proteina: 38%
 • Visok sadržaj svežeg mesa
 • Piletina i ćuretina kao glavni izvori proteina
 • Izvor ugljenih hidrata mahunarke i bundeva
 • Pogodna je za sve rase pasa

Acana Regionals Grasslands

Izdvojili smo iz ponude ovaj proizvod jer je izvor proteina jagnjetina. Jagnjeće meso se smatra jednim od najkvalitetnijih, obzirom na laku svarljivost i visok sadržaj Omega 3 masnih kiselina, bogato je gvožđem i vitaminom B12. Ima nizak alergenski potencijal. Pored jagnjećeg mesa u sastav ulaze pačetina, jaja i riba. Kao i kod Orijena, brend prati whole pray koncept, što znači da su cele životinje ušle u sastav hrane, ali u nešto nižem procentu. Spada u grain free hranu, ne sadrži žitarice. I ako je procenat ugljenih hidrata niži od proseka,lošija strana je što ima veći sadržaj mahunarki (grašak, sočivo, leblebije,pasulj). Kod Acane je odnos proizvoda animalnog porekla i ostalih sastojaka 70:30, što je nešto niži procenat proizvoda animalnog porekla nego kod Orijena.

 • Visok sadržaj proteina: 33%
 • Jagnjetina i pačetina kao glavni izvori proteina
 • Izvor ugljenih hidrata su mahunarke
 • Pogodna za sve rase pasa
 • Pristupačnija cena od Orijena

N&D Pumpkin Adult Mini Jagnjetina i Borovnica  i N&D Pumpkin Adult Medium i Maxi Jagnjetina i Borovnica

Jedan od prodavanijih proizvoda iz N&D linije Italijanskog proizvođača Farmina. Kao i prethodni proizvod sadrži jagnjetinu kao glavni izvor proteina, ali u većem procentu. Udeo svežeg jagnjećeg mesa bez kostiju je 22%. Pored jagnjećeg mesa, sadrži jaja u prahu, svežu i dehidriranu haringu. Od ukupne količine proteina 98% je životinjskog porekla, dok samo 2% dolazi iz biljaka. Ova linija sa bundevom je gran free, i glavni izvor ugljenih hidrata čini bundeva. Bundeva je bogata beta karotenom, sadrži kvalitetna vlakna i pogodno utiče na digestivni trakt. Hrana je pogodna za sve rase, a pogotovo za pse sa digestivnim smetnjama. 

 • Procenat proteina 28%
 • Sveže jagnjeće meso 22%, dehidrirano jagnjeće meso 20%
 • Izvor ugljenih hidrata je bundeva
 • Posebno pogodna za pse sa digestivnim smetnjama

Belcando Mastercraft Adult Sveža Govedina

Ovo je Nemački brend koji proizvodi holističku hranu za pse. To je moderniji pristup ishrani koji podrazumeva što manju termičku obradu sastojaka kako bi namirnice zadržale pun potecinjal. Insistira se na tome da ishrana psa bude što sličnija prirodnoj ishrani pasa koji su lovili i jeli samoniklo bilje i bobice. Ovo je grain free hrana, koja ne sadrži žitarice ni krompir. Izvor ugljenih hidrata je amarant koji je bogat proteinima. Sadrži čak 80% svežeg mesa. Procenat proteina i masti u celoj liniji Belcando Mastercraft je ujednačen što olakšava prelazak sa jednog ukusa na drugi.

 • Procenat proteina 27%
 • Sa 80% svežeg mesa
 • Ne sadrži dehidrirano meso ni mesne obroke
 • Izvor ugljenih hidrata je amarant
 • Holistički pristup

Od hrane sa žitaricama iz ponude izdvajamo:

1. N&D Low Grain Adult Mini Piletina i Nar i N&D Low Grain Adult Medium i Maxi Piletina i Nar

U okviru brenda N&D italijanskog proizvođača Farmina postoji cela linija hrane sa žitaricama prilagođena potrebama pasa. Ima nizak udeo drevnih žitarica ( speltu i ovas) i 60% sastojaka životinjskog porekla. Spelta i ovas imaju nizak glikemijski indeks i održavaju stabilan nivo šećera u krvi tokom celog dana. Prva dva sastojka na listi su sveže i dehidrirano pileće meso što garantuje kvalitetan izvor proteina.

 • Procenat proteina 30%
 • Žitarice: spelta i ovas
 • Sa svežom i dehidriranom piletinom u visokom procentu

2. Platinum Adult Jagnjetina i Pirinač

Hrana koja se proizvodi u Nemačkoj pogodna za pse svih veličina. U sastavu je na prvom mestu sveže jagnjeće meso i to 70%. Na drugom mestu je pirinač kao optimalan izvor ugljenih hidrata koji ne sadrži gluten. Proces obrade mesa je delikatan, meso se lagano kuva u sopstvenom soku i čuva bitne nutrijente. Karakteristika ove hrane je veći procenat vlage 18%, pa spada u sočniju granuliranu hranu. Bitno je napomenuti da se voda ne dodaje prilikom proizvodnje već se pri mešanju koriste prirodni sokovi samih sastojaka.

 • Procenat proteina 23%
 • Žitarice: pirinač
 • Sa minimum 70% svežeg jagnjećeg mesa

3.Opti Life Digestion Adult Mini Jagnjetina i Pirinač i Opti Life Digestion Adult Medium i Maxi Jagnjetina i Pirinač

Hrana proizvođača Versele Laga namenjena psima sa osetljivim stomakom koja dolazi u mini i medium varijanti. Prva na listi sastojaka je dehidrirana jagnjetina što je odličan izvor proteina za osetljive pse. Od svih proteina hrane 75% je životinjskog porekla. Jagnjeće meso je lako svarljivo i ne opterećije digestivni trakt. Drugi na listi je pirinač kao jedina žitarica. Dobra strana hrane je što ne sadrži ni kukuruz ni pšenicu. Na trećem mestu se nalazi pirinčano brašno, što navodi na to da proizvod ipak ima nešto veću količinu žitarica kada se saberu pirinač i pirinčano brašno. Bez obzira na to, u tom cenovom rangu, Opti Life Digest je dobar izbor za osetljive ljubimce.

 • Procenat proteina 24%
 • Žitarice: pirinač
 • Sa 75% proteina životinjskog porekla

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar