Mali ili veliki pas?

Veliki ili mali pas? Kako novi vlasnik da odabere krznenog prijatelja? Sigurno već u glavi imate nekoliko rasa koje razmatrate pre kupovine psa. Pre nego što se odlučite za određenu rasu razmotrite kako će se nov ljubimac uklopiti u Vaš način života. Uzmite u obzir prostor, finansije i nivo aktivnosti koje određene rase zahtevaju. To treba da Vam budu glavne smernice pri odabiru.

Zašto odabrati malog psa?

 • Malog psa možete uvek poneti sa sobom ili držati u krilu. Tako je putovanje lakše i jeftinije kad imate malog psa. Zahtevaju manje transportere pa je vožnja kolima, taksijem ili avionom lakša nego kad imate psa od 25kg ili više. Mnoga javna mesta kao i javni prevoz imaju ograničenja što se tiče dozvoljene veličine psa.
 • Potrebno je manje vremena i novca za negu i održavanje. Mali psi se brže četkaju, a sa lakoćom ih možete okupati u kadi. Oprema za manje pse je jeftinija, trošićete manje hrane,poslastica, šampona i regeneratora. Manje činije, ležaljke, ogrlice i povodnici su cenovno dostupniji. I ako cena nekih manjih rasa u startu može biti nekoliko puta veća nego za pse velikih rasa, tokom celog života će zahtevati manje novca za održavanje.
 • Većina malih pasa je manje aktivna od velikih i ne zahtevaju dugačke šetnje. Svim psima je neophodna mentalna i fizička stimulacija, ali je manjim psima to lakše obezbediti. Ne morate da idete na dugo trčanje sa Vašim malim ljubimcem, manji psi mogu juriti lopticu i po stanu. Zato su pogodni za ljude koji vode manje aktivan život. Izuzeci postoje, dzek rasel terijer moze da stane uz nogu sa mnogim velikim psima kad je nivo aktivnosti u pitanju.
 • Manji psi imaju duži očekivani životni vek. Prosečan životni vek doge je 8 godina, dok je prosečan životni vek čivave 15 godina, a može živeti i do 20 godina.

Zašto ne nabaviti malog psa?

 • Mali psi mogu doneti velike probleme, to se posebno odnosi na njihovo ponašanje. Umiljati su i često im polazi za rukom da izbegnu kaznu za neprimereno ponašanje. Ni sami vlasnici nisu odlučni i oštri sa malim psom kao sa velikim. Zato su uporno lajanje, skakanje i traženje pažnje učestali problemi vlasnika malih pasa.
 • Dresura malih pasa može biti zahtevnija. Razlog je nedoslednost vlasnika. Malom psu se češće progleda kroz prste za nestašluke. Učenje na pelenu, a kasnije navikavanje na obavljanje nužde napolju može trajati nešto duže. Od malog psa se ne očekuje da ide uz nogu vlasniku i toleriše mu se skakanje po drugim ljudima. Oprašta im se moljakanje za hranu i toleriše penjanje po nameštaju. Nemojte misliti da su mali psi skloniji lošem ponašanju od velikih pasa, samo im se dozvoljava više, pa u nekom trenutku njihovo ponašanje može izmaći kontroli i van granica tolerancije vlasnika.
 • Podložniji su povredama. Koštani sistem malog psa je osetljiviji pa gruba igra sa većim psom na livadi ili nekontrolisna igra male dece sa ljubimcem može dovesti do povređivanja. Takođe, dešavaju se uganuća i prelomi pri skakanju sa nameštaja ili trčanju stepenicama. Imajte na oku svog ljubimca ili ga držite na povodniku kada su u blizini veliki psi i manja deca.

Razlozi za velikog psa?

 • Vlasnici velikih pasa kažu da su srećni jer imaju “pravog psa”, a ne smanjenu verziju psa. Dok se na male pse često gleda kao na “igračke” i tu su nam za razonodu, veliki psi su odličan izbor ukoliko imate dvorište koje treba čuvati. Ako ste sami i treba Vam zaštita u domu ili prilikom dugih noćnih šetnji veliki pas je pravi izbor.
 • Samostalniji su od malih pasa. Ne treba im stalni nadzor kako se ne bi povredili. Lakše prihvataju da provode vreme sami.
 • Lakše se dresiraju. Nepravilnosti u ponašanju se odmah primećuju i koriguju jer niko ne želi da ima velikog psa koji je van kontrole.
 • Daju nam dobru motivaciju da se krećemo više. I ako postoje izuzeci, veliki psi traže istrčavanje i primoravaju nas da povedemo zdraviji život sa više fizičke aktivnosti. Pas koji se fizički i mentalno ne stimuliše počinje da pravi probleme. Zato nabavite većeg psa ako želite da se pokrenete!

Zašto ne nabaviti velikog psa?

 • Veliki psi žive kraće. Životni vek srednjih i velikih pasa je od 9-12 godina.
 • Troškovi za velikog psa su veliki. Hrana, poslastice, oprema, kozmetika, odlazak veterinaru koštaju više nego kad imate ljubimca od par kilograma.
 • Zahtevaju više prostora. Soba se čini malom kad u nju ušeta doga. Ako nemate mesta za veliku prostirku i velike činije za hranu i vodu, ne razmišljajte o nabavci velikog psa.
 • Nedostatak kontrole i dresure može postati opasan! Veliki pas van kontrole može biti destruktivan i uništiti nameštaj ili naneti povrede ljudima u okruženju. Veliki psi zahtevaju iskustvo u odgoju, čvrst stav i posvećenost vaspitavanju.

Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar