Komentari

Nema unetih komentara

Vaš komentar
Pudlice

Pudlice - psi prefinjenog izgleda i uredno ošišani ili nešto više od toga? Da li je ovo pas koji isključivo prati modu i trendove ili može još nešto da pruži vlasniku?

Smatramo da su pudle mnogo više od frizure, to je rasa koja je poznata kako po izgledu tako i po inteligenciji i zavidnoj memoriji. Mnogo je razloga da izaberete baš ovu pasminu.

 • Naziv rase: Pudla
 • Originalni naziv: Caniche
 • FCI klasifikacija: Grupa IX - psi za pratnju i razonodu
 • Zemlja porekla: Francuska

Veličina:

 • standardne(velike),visina grebena 45-60cm;
 • srednje, visina grebena 35-45cm;
 • patuljaste, 28-35cm;
 • toj pudle, visina grebena manja od 28cm.

Standardne pudle su bile u kategoriji radnih pasa, zajedno sa retriverima i koristile su se za lov na patke.

četiri pudlice sede

Istorijat:

Tačno poreklo pudli nije razjašnjeno do kraja. Svakao spadaju u jedne od najstarijih rasa pasa. U Persiji i Rimskom carstvu su zabeleženi psi sličnog izgleda. U srednjem veku se pominju kovrdžavi psi u Mađarskoj, Rusiji, Francuskoj i Nemačkoj. Mnogi smatraju da je su pudle potekle iz Nemačke, ali da su glavne karakteristike rase dobile u Francuskoj. Rasprava oko porekla je završena 1930-ih kad je savez FCI doneo odluku da je Francuska zemlja porekla pudli.

Originalno ime pasmine caniche na francuskom potiče od naziva za patku. Naziv je izveden zbog prvobitne namene pudli- lov na divljač, posebno pernatu divljač. Nemački naziv rase- puddeln se isto vezuje za korišćenju ovih pasa za lov. U prevodu „puddeln“, znači „brčkanje u vodi“.

Čist odgoj ove rase je počeo u XX veku, a odličan odgovor na dresuru je doveo do toga da su pudle korišćene u cirkusu. Zabavljale su oduševljenu publiku trikovima i lako spremale nove tačke. U početku su pudle bile dostupne samo u srednjoj veličini, radom odgajivača su napravljene veličine koje su danas poznate. Velike pudle su korišćene za lov, srednje za traženje tartufa, a male su bile zadužene kao psi za pratnju pariske buržoazije. Važno je naglasiti da su manje verzije pudle dobijene parenjem u okviru rase, a ne parenjem sa sličnim, manjim rasama.Pudle su prepoznate kao porodčni psi i posle Drugog svetskog rata su prestigle popularnost nemačkih ovčara. Bilo je stvar prestiža imati pudlu kao kućnog ljubimca. Tome su doprinele i mnoge poznate ličnosti koje su ih odabrale za svoje ljubimce: Marija Kalas, Vinston Čerčil, Krejs Keli, Tomas Man.

Izgled:

Ovo su jedne od najelegantnijih i najponosnijih rasa na svetu. Sasvim skladne građe, gracioznog hoda sa mekanom kovrdžavom dlakom gustom poput vune. Često sa inspirativnim frizurama koje im daju veličanstveni izgled. Dlaka pudlice stalno raste, ne menja se. Nećete nailaziti na dlake svuda po namestaju jer se pudle ne linjaju. Zato im je redovno šišanje neophodno. Samo od sklonosti vlasnika zavisi da li ćete u salonu tražiti određenu frizuru ili će to biti samo redovno skraćivanje dlake. Ukoliko želite da vodite vašeg kovrdžavog ljubimca na izložbe moraćete da ga ošišate na određeni način, pudla bez frizure neće osvojiti ni jednu nagradu.

Boja dlake izuzetno varira, bele, crne, aprikot,sive, srebrne,smeđe. Izbor boja je kod malo koje rase tako veliki. Ono šta je pravilo je da moraju biti jednobojne.

Bez obzira na veličinu pudlice sve dele slične karakteristike u građi. Ravna glava sa samopouzdanim i elegnatnim izgledom, kratka leđa u odnosu na duge noge. Rep je postavljen visoko, a zadnje noge su izrazito mišićave što se može naglasiti šišanjem.

Karakter:

Na prvi pogled pudle deluju samo kao psi za izložbe i razonodu. Izgled često ume da prevari, pudle su bile ozbiljni radni psi. Skakale su u vodu i donosile lovcima plen. Čak je i sam izgled pudle bio u funkciji lova i što boljeg snalaženja u vodi. Dlaka se šišala na nogama kako bi pas bio što lakši kad se natopi vodom, a opet ostavljala na mestima gde treba da pruži toplotnu izolaciju i štiti vitalne organe i zglobove prilikom plivanja u hladnoj vodi.

Iako pudle dolaze u različitim veličinama, karakter im je svima isti. Visoko inteligentne, ponosne i razigrane, ovi psi će oduševiti vlasnika svojim karakterom. Uvek spremna da uči, ostvaruje maksimalne rezultate na treninzima poslušnosti ili agiliti treningu. Izuzetno su privržene porodici i gledaće da vam budu uvek u blizini. Ako ste često odsutni tokom dana, vaš ljubimac će se osećati usamljeno i može razviti poremećaje u ponašanju. Pametni psi lako postanu teški i zahtevni za saradnju ako se ne dresiraju.

Ovo su porodični psi koji se lako uklapaju u porodične aktivnosti i vole decu. Adaptiraju se sa lakoćom na život u stanu ako im pružite dovoljno pažnje i fizičke aktivnosti. Radije će izabrati da budu pored vas u stanu, nego same u dvorištu, ovo se posebno odnosi na toj pudle. Izdržljive su, energične i mogu jurcati satima. Ako vi i vaša podrodica vodite aktivan život, pudla će se lako uklopiti u raspored. Rado će trčati pored vas dok vozite biciklu. Povedite je na trčanje, ukoliko ima nekih prepreka koje mora da savlada biće oduševljena da vas prati.

Morate biti odlučni u vaspitavanju pudle. Ona, kao i svi psi, porodicu smatra svojim čoporom. Ukoliko ne preuzmete ulogu alfe, pudle će inteligentno preuzeti tu ulogu, a vi ćete dobiti razmaženog psa kog ne možete da kontrolišete. Pudle izuzetno brzo uče i dobro je da što ranije, još kad su štenci, počnete sa obukom. Dosledna obuka je neophodna za harmoničan život ljudi i pasa. U suprotnom ćete od idelanog kućnog ljubimca dobiti noćnu moru.

Uposlite mozak ovog inteligentnog stvorenja, biče vam zahvalna što postavljate nove zadatke ispred njih i neće im biti dosadno. Dosada pudlu tera na destruktivno ponašanje, pa lako možete zateći stan u haosu u koliko vaš ljubimac nije dobio neophodnu mentalnu i fizičku stimulaciju.

Pudle rado preuzimaju ulogu zaštitnika, ukoliko primete nepoznatu osobu koja se približava porodici opomenuće režanjem i stati u zaštitu ako je potrebno.

Zdravlje:

Danas se prilikom uzgoja štenaca posebno obraća pažnja na zdravlje i nasledne bolesti. Specifično za ovu rasu, kod pudlica se javljaju problemi sa očima poput katarakte i progresivne atrofije mrežnjače koje obe mogu dovesti do slepila, kao i problemi sa zglobovima- displazija kuka, koja češta kod velikih pudli kao i dislokacija patele (iskakanje kolena).

Rizik od pojave ovih bolesti je smanjen pažljivim odbirom roditelja, tj. selekcijom prilikom parenja. Uvek birajte ljubimca od proverenih odgajivača koji imaju adekvatnu dokumentaciju o poreklu psa.

Ishrana:

Odgovarajuća i kvalitetna ishrana je jedna od bitnijih stvari koje možete uraditi za zdravlje vašeg ljubimca. Hrana, bilo da je suva, vlažna ili sveža treba da odgovara uzrastu, veličini pudle i nivou aktivnosti. Izbalansirana ishrana je ključna za dobru kondiciju psa. Kvalitetnu hranu ćete prepoznati po visokom sadržaju probranog mesa i kvalitetnim izvorima voća,povrća i žitarica. Važno je da se dobro informišete pre izbora hrane. Nije dobro često menjati hranu ljubimcu jer česta promena hrane može izazavati digestivne smetnje. Suzdržite se od davanja hrane sa stola dok jedete, brzo ćete napraviti psa koji je probirljiv i odbija skoro sve vrste granula.

Nega:

Briga o izgledu pudle je veoma bitna i zahteva puno pažnje . Kovrdžavo krzno se mora četkati nekoliko puta nedeljno da se ne bi ućebalo. Kako se pudle ne linjaju, dlaka im stalno raste pa je redovno skraćivanje dlake neophodno. Kupanje i šišanje je potrebno na 3-6 nedelja kako bi dlaka održala zdrav i lep izgled. Čak i kad se odlučite da šišanje poverite stručnjacima u salonu,vama ostaje da redovno četkate dlaku kako bi sprečili nastajanje čvorova. Danas je izbor frizure čisto estetska odluka i zavisi od želja vlasnika. Obzirom da se pudle više ne koriste kao radni psi, frizura nema nikakvog uticaja na zdravlje i kondiciju psa. Možete birati frizuru karakterističnu za pudle ili samo skratiti dlaku bez velikog menjanja izgleda psa.

Redovno čistiite oči, uši i zube kako bi održali zdravlje vašeg ljubimca. Mnoge pudle suze intenzivno pa redovno čišćenje predela oko očiju sprečava pojavu fleka, koje su posebno vidljive kod svetlih varijanti. Vodite ljubimca na redovne kontrole i vakcinacije kod veterinara.

Na kraju, da li nabaviti pudlu ili ne?

Pozitivne strane:

 • Inteligentne i lake za treniranje
 • Ne linjaju se i pogodne su za ljude sa alergijama
 • Porodični psi koji vole decu

Negativne strane:

 • Zahtevaju redovno šišanje i često četkanje
 • Traže punu pažnju i posvećenost vlasnika
 • Ne vole da ostaju same
Ovog meseca

Akcija

akcija

Jungle Akcije

Iz naše Džungle pravih proizvoda izdvajamo proizvode koje su na akciji i koje u određenom vremenskom periodu možete kupiti po sniženim cenama, ili uz koje možete dobiti gratis manje pakovanje.


Fatal error: Call to a member function generateMobileBannerHTML() on null in /home/petjungle/public_html/petjungle.rs/index.php on line 307